‘Zoek niet de verschillen, omarm de verscheidenheid’

Afgelopen zondag nam Paul-Dirk van Buuren na 8,5 jaar afscheid als voorzitter van de wijkkerkenraad van de Bethlehemkerk. En daarmee automatisch ook als lid van de Algemene kerkenraad van de Protestantse gemeente Hilversum. Hij toonde zich dankbaar èn kritisch.

Bij het afscheid van verschillende ambtsdragers van de Bethlehemkerk sprak Van Buuren de wijkgemeente toe. Hij zei dankbaar te zijn voor het in hem gestelde vertrouwen en voor veel goede ontwikkelingen, waaronder het beleidsplan van de wijkgemeente, de opvolging van wijkpredikant Erika van Halsema door Aster Abrahamsen, het onderdak brengen van de Gereformeerde kerk Loosdrecht, de komst van de Groene kerk, eerste Top2000-viering en het omgaan met corona binnen de wijkgemeente.

Veel tijd en energie

Kritisch liet hij zich uit over wat hij noemde ‘het intern functioneren van de wijkkerkenraad en de wijkgemeente’ alsmede ‘het proces binnen de PgH, nu PgH 2025 genoemd.’ Van Buuren: ‘Als ik terug kijk op deze twee doorlopende onderwerpen kan ik niet anders dan vaststellen dat er in die 8,5 jaar weinig is bereikt, ondanks het feit dat hier niet alleen door mij, maar met mij door vele anderen veel tijd en energie in is gestoken. De veranderingscapaciteit van het instituut kerk blijkt gering en dat vond ik steeds ingewikkelder worden.’

De scheidend voorzitter plaatste ‘vraagtekens bij de veranderingsbereidheid binnen de wijkgemeente en binnen de PgH in het bijzonder. We praten er veel over, bedenken vergezichten maar komen niet tot actie. Te vaak hoor ik argumenten die ook iedere verandering tegenhouden:

  • Zo doen wij dat altijd of dat hoort zo.
  • Onze geloofsbeleving is heel anders dan die van hun.
  • We moeten wel rekening houden met bijvoorbeeld de ouderen, de digibeten, de werkdruk van onze professionals, enz. Dus wat je nu zegt, kan niet. Ik noem dat in veel gevallen denken voor anderen.
  • Het past niet meer in de agenda die is al overvol. Hoe urgent vinden we het dan?’

Gemopper en te weinig geopper

‘Heel veel gemopper en te weinig geopper en misschien ook te weinig besef dat het nooit zal lukken iedereen blij te maken met een verandering, maar dat voor continuïteit van de kerk veranderingen wel noodzakelijk zijn. Ik vraag me oprecht wel eens af: Wat zou Jezus nou gevonden hebben van ons gemeente zijn?’

‘Ik zie wel dat de tijd nu meer rijp is voor verandering dan een aantal jaren geleden. Ik weet nog dat ik voor gek werd verklaard toen ik zei dat we een PgH van scratch af aan opnieuw zouden moeten opbouwen met een passende structuur op basis van de inhoud en met waardering voor de verscheidenheid in geloofsbeleving. Niet zoek de verschillen, maar omarm de verscheidenheid.’

Er is nog geen opvolger gevonden voor de voorzitter van wijkkerkenraad van de Bethlehemkerk.

Klik hier voor de gehele tekst van het afscheidswoord van Paul-Dirk van Buuren.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.