We hebben elkaar nodig in het spreken over God

Terugkijkend op 2023 ziet Jan de Leede, voorzitter van de algemene kerkenraad, dat we een grote stap hebben gezet in het PgH2024 proces. Het besluit tot drie gemeenschappen is genomen. Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak op 8 januari in de Grote Kerk blikte hij vooruit op wat deze besluiten betekenen voor dit jaar.

Hilversum viert dit jaar het 600-jarig bestaan. Al die eeuwen is de kerk present in de Hilversumse samenleving en de kerken zullen present blijven in de samenleving. Welke rol onze Protestantse gemeente in de toekomst speelt, zal de toekomst leren. Met het PgH2024-proces bouwen we met elkaar aan een vitalere gemeente van Christus.

Stappen gezet

Het afgelopen jaar heeft onze Protestantse gemeente grote stappen gezet. Voorzitter Jan de Leede van de algemene kerkenraad blikte terug op het besluit tot drie geloofsgemeenschappen binnen de Protestantse gemeente te Hilversum (PgH). “Met een positieve energie zijn we samen tot dit moeilijke besluit kunnen komen.”

In dit proces zijn helaas ook moeilijke en lelijke momenten geweest. Jan de Leede refereerde aan het uitblijven van een confessioneel-reformatorische gemeenschap, waarin de Grote Kerk en Diependaalse Kerk samen zouden gaan. Daarnaast is het de werkgroep bestuur niet gelukt om tot een eensluidende visie te komen.

Nieuwe stappen

De komende periode brengt de werkgroep gebouwen advies uit over de gebouwen. Welke verdeling van gebouwen past het beste bij alle gemeenschappen? Zou de Grote Kerk een gezamenlijke dorpskerk kunnen worden? Rond de zomer hoopt de Graankorrel, ’s-Graveland, aan te sluiten bij de PgH. Tot 1 juli vieren zij in de Graankorrel, daarna sluiten zij zich aan bij BeMoRe.

Jan de Leede benadrukte vast te houden aan het de tijdlijn. Niet omdat hij star is, maar de periode van onzekerheid kan niet eindeloos lang zijn. We hebben onze energie nodig voor vernieuwing.

Vitale gemeente

Boven alle organisatorische besluiten ligt een fundamentele vraag: Wat is het voordeel van de gezamenlijke PgH boven drie losse geloofsgemeenschappen? Het antwoord van Jan de Leede is tweeledig: “In de eerste plaats zie ik de PgH niet als een overkoepelende organisatie los van de drie geloofsgemeenschappen. Wij zijn de PgH. In de tweede plaats hebben we elkaar nodig in het spreken over God, over geloof en gebed; niemand heeft het alleenrecht hierop; daarom kunnen we leren van elkaar”.

Een tweede fundamentele vraag ontleent hij aan het beleidsplan: Hoe kunnen we vitale gemeente van Jezus Christus zijn in deze tijd? Er zijn al veel plannen geweest om de kerk te vitaliseren, maar de krimp zet door. Ook in Hilversum. Daarmee zijn die plannen niet zinloos geweest. “We moeten wel de impliciete of soms expliciete verwachting loslaten dat daarmee de groei terugkeert. Dat geeft ontspanning en ontschuldiging.”

“Wij zijn kerk omdat we aangesproken zijn door God. Wij hebben een taal voor zinrijke ervaringen en kunnen die ervaringen daarmee duiden. We hebben een gemeenschap en rituelen. We delen het verhaal van God en medemenselijkheid. Zo’n kerk gun ik ons. We vernieuwen door terug naar de kern te gaan”. In hoop en overtuiging dat wij blijvend samen zingen ‘Wij zijn één in Christus’.

 

Lees de hele nieuwjaarstoespraak van Jan de Leede, voorzitter algemene kerkenraad.

 

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.