1

Wat kunnen kerken doen om Afghanen te helpen?

Nu er groepen Afghaanse vluchtelingen en evacués naar Nederland zijn gekomen en komen, kunnen kerken ook helpen mensen op te vangen. Kerk in Actie heeft, in contact met COA en Takecarebnb, tips om in actie te komen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verwacht een tekort aan opvangplekken.

Kerk in Actie geeft, na contact met COA en Takecarebnb, de volgende tips.

1. Bied Afghaanse vluchtelingen logeerplekken aan 

Via takecarebnb kun je nu ook Afghaanse vluchtelingen die al door de procedure zijn, een logeerplek aanbieden voor drie maanden. Takecarebnb maakt gebruik van de logeerregeling van COA. Maar je kunt ook andere asielzoekers opnemen die al door de procedure zijn, om de AZC’s te ontlasten.

2. Help bij noodopvanglocaties – geef een warm welkom

Op de noodopvanglocaties in Zoutkamp, Heumensoord en Zeist kunnen kerken hun activiteiten bekend maken. Dit geldt ook voor de overige AZC’s met noodopvang die nog zullen komen. Wacht even tot de eerste levensbehoeften (eten, onderdak) door COA zijn geregeld, en de quarantaineperiode is afgelopen. Overleg daarna met de locatiemanager over het geven van een ‘warm welkom’: taallessen, fietslessen, welkomstmaaltijden, culturele bijeenkomsten.

3. Stel gebouwen beschikbaar voor tijdelijke opvang

Zijn er kerken of andere gebouwen die leegstaan of nauwelijks worden gebruikt, (bv. door covid-19) en geschikt kunnen worden gemaakt voor grootschalige opvang of kleinschalige opvang van minderjarige jongeren? Bespreek dan met het College van Burgemeester en Wethouders en/of met het COA of hier vluchtelingen kunnen worden ondergebracht. 

4. Bidden voor Afghanistan

Kerk in Actie plaatste een gebed van Dick Kleinhesselink op haar website. Klik hier voor het gebed.