Vrijwilligers opvang Oekraïense vluchtelingen geëerd

De honderden vrijwilligers die zich het afgelopen jaar in Hilversum hebben ingezet voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen zijn benoemd tot ‘Hilversummers van het Jaar’. Het is de jaarlijkse onderscheiding die de Gooi en Eembode tijdens de laatste week van het jaar uitreikt.

Schuilhof

Namens al de vrijwilligers namen Edwin Zwart, Lilianne van der Hoeven en Asli Turkenmez de prijs in ontvangst. Asli is actief bij sportverenigingen die activiteiten voor vluchtelingen organiseren. Lilianne coördineert vrijwilligers die mensen thuis opvangen. En Edwin is onder meer koster van De Schuilhof, de kerk van De Verbinding die plaats biedt aan vluchtelingen die in de buurt zijn ondergebracht op de Heuvellaan.

Het drietal kreeg de award uitgereikt door de wethouders Gerben van Voorden (Zorg en samenleving) en Bart Heller (Vluchtelingenopvang en statushouders). In de Gooi en Eembode van 29 december noemt Van Voorde het trio en al die anderen ‘echte rolmodellen voor Hilversum’. Volgens Heller ‘roept de opvang van vluchtelingen heftige emoties op. Dankzij jullie hebben we ook de warme en gastvrije kant leren kennen.’

Iets van het geloof laten zien

In een interview in de Gooi en Eembode vertelt Edwin Zwart hoe hij bij de vluchtelingenopvang betrokken raakte. Als koster van De Schuilhof heette hij de vluchtelingen welkom, vooral de kinderen voor wie een plek gezocht werd om te spelen. ‘We kregen een verzoek van de Raad van kerken en zo is is het gekomen. En dan kom je in de goede mood. Het is verschrikkelijk mooi werk. Met heel veel emoties: verdriet en teleurstelling, maar ook mooie momenten. Het is prachtig om op deze manier iets van het geloof te laten zien. Door de deuren open te zetten. Er zijn voor mensen.’

Kerk in Actie is actief in het bieden van noodhulp in Oekraïne. Klik voor meer informatie hier.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.