De volgende stap in het PgH2024-proces is het advies van de gebouwencommissie aan de algemene kerkenraad. De werkgroep onderzoekt wat de beste thuiskerk is voor de drie geloofsgemeenschappen.
In de opdracht van de algemene kerkenraad stond in juli 2023 het volgende: “De Grote Kerk wordt de thuiskerk voor de reformatorisch-confessionele gemeenschap. De breed protestantse gemeenschap heeft één of twee gebouwen als thuiskerk. Er komt een thuiskerk voor Vitamine G. Op een later moment neemt de algemene kerkenraad indien nodig een afzonderlijk besluit over afstoting of herbestemming van gebouwen”. Nu er geen sprake is van de vorming van een reformatorisch-confessionele gemeenschap is de opdracht aangepast. Het verzoek aan de gebouwencommissie is nu om een inventarisatie te maken voor alle vier de kerkgebouwen.
Daarna neemt de algemene kerkenraad een besluit over welke thuiskerk voor welke geloofsgemeenschap het meest geschikt is. Dat kan betekenen dat de algemene kerkenraad tot een besluit komt waarin alle geloofsgemeenschappen verhuizen naar een nieuwe thuiskerk – uiteraard in overleg met de geloofsgemeenschappen. Alle gemeenteleden maken dan een nieuwe start in een nieuwe thuiskerk.
Criteria
Het breed moderamen heeft in januari gesproken over de opdracht en de voortgang van de gebouwencommissie. De commissie kijkt naar de vier kerkgebouwen van de Protestantse gemeente: Grote Kerk, Bethlehemkerk, De Morgenster en Regenboogkerk.
De gebouwencommissie adviseert welk gebouw de beste thuiskerk zal zijn voor iedere geloofsgemeenschap. Er zijn hiervoor 18 criteria geformuleerd, waaronder de bouwtechnische staat van de kerkgebouwen, de conditie van de orgels, de mogelijkheden om te verbouwen, de verhuurmogelijkheden, de parkeerplaatsen. Na afloop van een kerkdienst in één van de gemeenschappen is hierover door de commissie gerapporteerd, download de presentatie.
In dit advies wordt onder meer ook meegewogen hoeveel kerkgangers op zondag naar de kerk komen, de ‘heiligheid’ van het gebouw, hoe de inrichting van het gebouw de vorming van de gemeenschap bevordert, en de diversiteit en aantallen activiteiten van een geloofsgemeenschap.
De algemene kerkenraad krijgt hiermee een goed beeld om tot een afgewogen besluit te komen.
Tijdpad
De gebouwencommissie is gevraagd om voor afronding in het eerste kwartaal van dit jaar een conceptvoorstel voor te leggen aan het bestuur van de geloofsgemeenschappen. Daarna wordt het definitieve voorstel aan de algemene kerkenraad aangeboden. De algemene kerkenraad vergadert hierover op 22 april en neemt zo mogelijk een voorgenomen besluit. Dit besluit wordt voorgelegd aan de wijkkerkenraden. In juni neemt de algemene kerkenraad een definitief besluit.