
De kerk hoort een veilige plaats te zijn. Gelukkig ervaren veel mensen die veiligheid. Toch is die niet altijd vanzelfsprekend. Binnen kerkelijke relaties komen helaas seksuele intimidatie, ongewenste intimiteiten, agressie en geweld, pesten en/of discriminatie voor. Soms overduidelijk, soms heel subtiel. We moeten daar oog voor hebben en we moeten mensen bijstaan.
De vertrouwenspersoon is beschikbaar voor wie mogelijke misstanden binnen de Protestantse gemeente wil melden, het verhaal kwijt wil, of een signaal bespreekbaar wil maken. Een vertrouwenspersoon is een persoon met een geheel onafhankelijke en neutrale positie in de kerk.
Christiaan Boers
In onze Protestantse gemeente is Christiaan Boers de vertrouwenspersoon. Stuur Christiaan een e-mail als je in gesprek wilt met de vertrouwenspersoon. Dit e-mailadres is geheel vertrouwelijk, alleen Christiaan heeft toegang. De algemene kerkenraad wil een tweede, vrouwelijke, vertrouwenspersoon aanstellen. Gesprekken hierover zijn gaande.
Eerste aanspreekpunt
De vertrouwenspersoon is een eerste aanspreekpunt voor personen, een meldpunt, biedt een luisterend oor en geeft informatie over de stappen die gezet kunnen worden na een melding. Een vertrouwenspersoon is niet de persoon voor ‘gewone’ kerkelijke onderwerpen of pastorale ondersteuning en is niet zelf de oplosser van het probleem, maar wel het eerste aanspreekpunt. Ook adviseert de vertrouwenspersoon over een vervolgtraject. De vertrouwenspersoon gaat vertrouwelijk om met de informatie die met haar of hem wordt gedeeld.