Veilige kerk

Leoni Brussaard en Christiaan Boers zijn de vertrouwenspersonen van de Protestantse gemeente te Hilversum. Leonie is te bereiken via dit mailadres. Christiaan via dit mailadres. Het zijn adressen waar alleen de betreffende vertrouwenspersoon toegang toe heeft. 

Veilige plaats

Voorzitter van algemene kerkenraad, Jan de Leede: ‘De kerk hoort een veilige plaats te zijn en gelukkig ervaren veel mensen die veiligheid ook. Toch is die veiligheid niet altijd vanzelfsprekend. Ook binnen kerkelijke relaties komen helaas seksuele intimidatie, ongewenste intimiteiten, agressie en geweld, pesten en/of discriminatie voor. Soms overduidelijk, maar soms ook heel subtiel. We moeten daar niet alleen oog voor hebben, we moeten zeker ook mensen bijstaan en hierin preventief beleid voeren.’

De vertrouwenspersonen zijn beschikbaar voor wie mogelijke misstanden binnen de Protestantse gemeente zoals door De Leede genoemd, wil melden, het verhaal kwijt wil, of een signaal bespreekbaar wil maken op een laagdrempelige manier. Een vertrouwenspersoon is een persoon met een geheel onafhankelijke en neutrale positie in de kerk.

Eerste aanspreekpunt

Leoni Brussaard: ‘De vertrouwenspersoon is een eerste aanspreekpunt voor personen, een meldpunt, biedt een luisterend oor en geeft informatie over de stappen die gezet kunnen worden na een melding. Een vertrouwenspersoon is niet de persoon voor ‘gewone’ kerkelijke onderwerpen of pastorale ondersteuning en is niet zelf de oplosser van het probleem, maar wel het eerste aanspreekpunt. Ook adviseert de vertrouwenspersoon over een vervolgtraject. De vertrouwenspersoon gaat vertrouwelijk om met de informatie die met haar of hem wordt gedeeld.’

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.