De algemene kerkenraad heeft maandag 25 november 2024 gesproken over veilige kerk, aanlandplekken en de manier van begroten. The Garden heeft een kennismakingsbezoek afgelegd aan de algemene kerkenraad.
Veilige kerk
De vertrouwenspersonen van onze Protestantse gemeente hebben de handreiking ‘Doe de veiligheidscheck!’ geschreven. Hierin bieden ze handvatten om samen het gesprek aan te gaan omtrent veiligheid. Voelt iedereen zich vrij om open en eerlijk te spreken tijdens een vergadering? Vraag daarnaar. Wat kun je doen als iemand zich niet veilig voelt?
Kom je er in een vergadering of daarbuiten samen niet uit, dan kan de vertrouwenspersoon mogelijk ondersteunen bij het herstellen van vertrouwen.
Komend jaar komt de VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) op de agenda. De PKN stelt deze verplicht voor bepaalde groepen in de kerk. Begin 2025 komt de algemene kerkenraad met een uitwerking voor onze Protestantse gemeente.
Aanlandplekken
Vanuit het visiedocument ‘Perspectief voor de toekomst’ is gesproken over aanlandplekken binnen onze Protestantse gemeente. De aanlandplek is een locatie naast het eigen kerkgebouw waar gemeenteleden samenkomen. Een commissie heeft een eerste inventarisatie gemaakt over wat aanlandplekken kunnen zijn en hoe we daarmee zouden kunnen starten.
Op dit moment is geen eensluidende definitie van de aanlandplek. De commissie geeft de volgende definitie: ‘een plek waar de kerk niet alleen aanwezig wil zijn maar ook dienstbaar en beschikbaar wil zijn aan en voor de medemensen’. Dat kan in een eigen kerkgebouw zijn, maar ook op andere plekken in Hilversum, Loosdrecht of ’s-Graveland.
Uit de contacten met de drie geloofsgemeenschappen heeft de commissie de conclusie getrokken dat nadere uitwerking op dit moment niet realistisch is. Het PgH2024-proces als geheel en het bouwen aan een eigen geloofsgemeenschap vragen op dit moment veel aandacht van alle leden. De algemene kerkenraad stemt ermee in om dit op een later tijdstip opnieuw op te pakken.
Begroten
Onze Protestantse gemeente stelt de begrotingen op volgens het landelijk voorgeschreven systeem FRIS. Daarin worden alleen de cijfers van onze Protestantse gemeente als geheel opgenomen. Dat geeft onvoldoende inzicht in de resultaten van de drie geloofsgemeenschappen afzonderlijk.
Deze wijze van begroten levert regelmatig onduidelijkheid op. Komen uitgaven ten laste van de wijk of centraal? Komen uitgaven ten laste van de wijk, dan rijst de vraag of het uit een wijkfonds of de vrije reserve bekostigd wordt. De geloofsgemeenschappen zijn de afgelopen jaren steeds rijker geworden terwijl de algemene reserve fors is afgenomen. Een onwenselijke ontwikkeling.
Het college van kerkrentmeesters heeft twee varianten voorgelegd aan de algemene kerkenraad. Behouden van de huidige manier van begroten of overstappen op een nieuwe manier waarbij wordt uitgegaan van de ‘directe kosten methode’. Daarbij worden alle directe kosten en lasten toegerekend aan de afzonderlijke geloofsgemeenschappen. Denk aan de kosten van predikanten, kerkelijk werkers, en de activiteiten. Geloofsgemeenschappen worden hiermee verantwoordelijk voor de eigen inkomsten en uitgaven, zij kunnen hun eigen financiële acties organiseren.
Een aantal kosten blijft centraal. Denk aan de kosten voor het kerkelijk bureau, vermogensbeheer en de woningen in bezit van de Protestantse gemeente.
De algemene kerkenraad heeft unaniem ingestemd met de nieuwe wijze van begroten. Er vindt nog een gesprek plaats over de details van de toewijzing van kosten en opbrengsten naar de geloofsgemeenschappen. De begroting van 2025 wordt volgens deze nieuwe afspraken opgesteld.
The Garden
Met het samengaan van de Bethlehemkerk, De Morgenster en de Regenboogkerk in De Lichtbron zijn er geen vieringen meer in de Regenboogkerk. De internationale kerk ‘The Garden’ zoekt al lange tijd naar een vaste plek voor samenkomsten. Op dit moment mogen zij gebruik maken van de Regenboogkerk. De algemene kerkenraad heeft met vertegenwoordigers kennis gemaakt.
Mooi om te horen hoe The Garden in de tuin is begonnen met een paar mensen en inmiddels is uitgegroeid tot een gemeenschap van 250 leden. Tot 400 mensen bezoeken de bijeenkomsten.
The Garden maakt geen deel uit van een specifieke denominatie. Met elkaar zoeken ze wat het volgen van Jezus voor hen betekent. Een internationale kerk brengt specifieke uitdagingen mee, zoals de vele culturen die samenkomen. Taalbarrières spelen een rol. De diensten zijn afwisselend in het Nederlands en Engels.
Het blijft verdrietig dat de Regenboogkerk de deuren heeft moeten sluiten voor de gemeente van de Regenboogkerk. Tegelijkertijd is het fijn dat de Protestantse gemeente onderdak kan bieden aan de geloofsgemeenschap van The Garden.
PgH2024-proces
Er zijn geen nieuwe besluiten genomen in het PgH2024-proces. Twee gemeenteleden hebben bezwaar aangetekend tegen de besluiten. Dit bezwaar zal naar verwachting begin 2025 worden behandeld.
De Graankorrel
De Protestantse gemeente en De Graankorrel uit ’s-Graveland vieren al een aantal maanden samen in De Lichtbron. Officieel zijn de gemeenten nog niet samen. De algemene kerkenraad verwacht in januari 2025 het document te kunnen ondertekenen bij de notaris.