Twee mannenbroeders nemen afscheid

Afgelopen week namen onder grote dankzegging twee leden van het Breed moderamen afscheid als bestuurder van de Protestantse gemeente Hilversum. Het gaat om Robert den Toom en Arend Smits, twee mannenbroeders uit de geloofsgemeenschap van de Grote Kerk. Beiden bereiken op 1 januari hun bestuurlijke termijn.

Arend Smits was acht jaar lang afgevaardigd vanuit het College van diakenen. Als voorzitter van de diakenen was hij lid van de Algemene kerkenraad en van het Breed moderamen, het dagelijks bestuur van de kerkenraad. Dik Verboom uit De Morgenster is zijn opvolger.

Kort en krachtig

Jan de Leede, voorzitter van de Algemene kerkenraad, schetste Smits als een man die kort en krachtig kan verwoorden wat hij ergens van vindt en bovenal de diaconale opdracht van de geloofsgemeenschap telkens in de beraadslagingen wist in te brengen. Smits herinnerde de vergaderingen vrijwel altijd aan de beoogde eindtijd van de bijeenkomst. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat hij de volgende morgen, vanwege zijn beroep, vroeg uit de veren moest.

Penningmeester Robert den Toom vertelde acht jaar geleden als penningmeester ‘gelokt’ te zijn met de mededeling dat het penningmeesterschap een rustige bestuurlijke functie zou zijn. Maar al gauw bleek dat de structuur van de PgH om verandering vroeg, niet in de laatste plaats vanwege financiële tekorten in de exploitatie.

Snel, overzichtelijk en fraai

Den Toom leverde heel wat cijferwerk bij verschillende scenario’s voor de toekomstige PgH. Hij maakte zich populair door de cijfers niet alleen snel op te leveren maar ook nog eens altijd zeer overzichtelijk en fraai vormgegeven in heldere grafieken. Hans Zwagemaker, voorzitter van College van kerkrentmeesters, zei dan ook bij het afscheid van Den Toom dat deze penningmeester moeilijk te vervangen is.

Er is nog geen opvolger voor Den Toom. Hij zegde toe voorlopig administratieve taken te blijven uitvoeren totdat zijn opvolger is aangetreden. Hij maakt echter niet langer deel uit van het College van kerkrentmeesters en van het Breed Moderamen.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.