Thema-avond ‘Begraven in Hilversum’

Op zaterdag 20 november spreekt mevrouw F. Wisse Smit in de Grote Kerk in Hilversum over het thema begraven. Gospelkoor Edoza zorgt voor een muzikale bijdrage aan het programma. Aansluitend wordt de tentoonstelling over de geschiedenis van de Grote Kerk geopend. Aanvang 20u00. Het programma is online bij te wonen of in de kerk zelf. Een gratis toegangsbewijs is te reserveren via www.grotekerkhilversum.nl/begraven.

De avond is onderdeel van de activiteiten bij de herdenking van de brand die 50 jaar geleden de toenmalige Grote Kerk verwoestte. De datum is niet willekeurig gekozen. Het is de vooravond van Eeuwigheidszondag of Gedachteniszondag, de dag waarop protestantse kerken de mensen herdenken die het afgelopen kerkelijk jaar zijn overleden.

Negatieve gevolgen van begraven in de kerk

Eeuwenlang was het gebruik dat mensen in of rondom de kerk hun laatste rustplaats vonden. Ook in de Grote Kerk zijn vele mensen begraven. Maar net als in andere plaatsen werden in de loop der tijd de negatieve gevolgen van het begraven in de kerk, zoals verzakkingen en stankoverlast, steeds duidelijker.
Mevrouw F. Wisse Smit, verbonden aan stadstuin De Hof aan de Torenlaan/Oude Torenstraat – voorheen: Gedenkt te sterven -, vertelt over de geschiedenis van het begraven in kerken en hoe nieuwe begraafplaatsen aan het eind van de achttiende eeuw ontstonden.

Bezoekers vanaf 13 jaar worden bij de entree gecontroleerd op een geldig coronatoegangsbewijs (QR-code) en identiteitsbewijs. Zij krijgen een vaste plaats aangewezen, houden 1,5 meter afstand en worden geadviseerd een mondkapje te dragen bij verplaatsing in de kerk.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.