Rondom Jezus

Eerder dit seizoen hebben er twee preekseries plaatsgevonden in het kader van “Rondom Jezus”. De eerste over de “ik-ben-woorden”, de tweede over de kruiswoorden. Op 7 juni start de derde serie, ditmaal over de radicale woorden van Jezus.

Ter afsluiting van het gezamenlijk jaarthema ‘Rondom Jezus’ van de Protestantse gemeente Hilversum, is gekozen voor zeven radicale woorden van Jezus (7 juni-19 juli). Veel verhalen in de evangeliën zijn door de evangelisten opgebouwd rond een uitspraak van Jezus van Nazareth, een zogenaamd ‘logion’. Vandaag is vaak moeilijk te begrijpen wat precies de oorspronkelijke context is geweest. Welk probleem speelde er in de situatie waarin Jezus heeft gesproken? Hoe heeft de jonge kerk die tekst verstaan? Wat is er in de loop der tijden met deze tekst gebeurd en hoe heeft deze uiteindelijk ook ons theologisch en praktisch bereikt?

Het eerste struikelwoord in onze serie is: ‘Niemand kan het koninkrijk van God binnengaan, tenzij hij geboren wordt uit water en geest.’ (Johannes 3,5) Het is de vierde evangelist die dit thema uitwerkt in de nachtelijke dialoog van Jezus met de farizeeër Nicodemus. In een scherp ironisch misverstand, stelt Nicodemus de vraag: ‘Hoe kan iemand geboren worden als hij al oud is?’ Wij weten het. Dit is lichamelijk onmogelijk. Hier zal ons een licht op moeten gaan. Jezus brengt een geestelijke boodschap. Op tal van plaatsen in de evangeliën liggen vergelijkbare struikelblokken op de weg. Aan mensen die gewend zijn hun arbeidsuren te tellen en naar inzet te verdienen, laat de Heer weten dat het in Gods koninkrijk niet gaat om verdienste, maar om Godgegeven kwaliteit: ‘Ik wil aan die laatsten nu eenmaal hetzelfde betalen als aan jou.’ (Matteüs 20,14)

Lees meer op www.rondomjezus.nl

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.