Rol van de kerk in opvang vluchtelingen

Kerken willen graag iets betekenen in de noodopvang van asielzoekers, maar lopen tegen gebrek aan capaciteit of ruimte aan. Dat blijkt uit onderzoek van de Protestantse Kerk in Nederland naar aanleiding van de ‘opvangcrisis’ in Nederland. De bijdrage van kerken ligt vooral op het gebied van aanvullende activiteiten en gebruik van gebouwen, en minder op het bieden van crisisopvang.

Overheid mag iets van kerken verwachten

De website van de PKN presenteert de resultaten van het onderzoek onder lokale kerkgemeenschappen. Opvallend is dat 91% van de respondenten vindt dat de overheid in deze crisis iets van de kerk mag verwachten. 60% van de kerken zou ook wel een rol willen spelen in deze noodopvang, door bijvoorbeeld het openstellen van kerkgebouwen voor opvang, maar slechts 15% geeft aan ook daadwerkelijk de ruimte en capaciteit te hebben om dit te realiseren. Bij de gemeenten die aangeven wel plaats te hebben gaat het om 1 tot 50 plekken.

Rol

Er is in de huidige opvangcrisis zeker een rol voor de kerk. Een klein deel van de plaatselijke gemeenten kan bijdragen aan crisisopvang. Maar door een gebrek aan ruimte en capaciteit ligt het voor de hand om aan andersoortige hulp en ondersteuning te denken, zoals het wekelijks gebed in de eredienst, welkomstdiensten, maar ook het openstellen van de kerkgebouwen voor doordeweekse activiteiten zoals taalcafés en thema-avonden. 

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.