Protestantse Lezing 2022 over secularisatie en zingeving

Op maandagavond 31 oktober, Hervormingsdag, vindt voor de zesde keer de Protestantse Lezing plaats. De lezing wil vanuit protestants perspectief een bijdrage leveren aan een maatschappelijk thema. Thema is de positie van de kerk in geseculariseerd Nederland met als titel ‘Zinnig zoeken’. Locatie is de Jacobikerk in Utrecht.

Sprekers

Sprekers tijdens de Protestantse Lezing zijn ds. René de Reuver, scriba van de generale synode, en Annemiek Schrijver, presentator van het tv-programma ‘De Verwondering’ en hoofdredacteur van het gelijknamige tijdschrift. Elbert Smelt presenteert de avond. Smelt is leadzanger van de populaire christelijke band Trinity en presentator van kinderprogramma’s en de podcast Kerk&Ik. 

Debatvorm

Bijzonder dit jaar is dat de Protestantse Lezing een speciale editie is van het succesvolle ViaJacobidebat. Dit is een initiatief van de Utrechtse community ViaJacobi. Tijdens het debat gaan de aanwezigen in gesprek over secularisatie, sporen van zingeving in de samenleving, nieuwe vormen van zingeving en welke rol het christendom daarin speelt. 

Proeverij

Voorafgaand aan de Protestantse Lezing vindt in de middag een proeverij plaats van nieuwe vormen van christendom, met o.a. bijdragen van de Droominee, Rikko Voorberg en Dansklooster. De organisatie van de proeverij is in handen van Pauline Weseman (journalist voor onder meer Trouw en Volzin), Johan Roeland (VU) en dagblad Trouw. De vormen zijn eerder beschreven in Trouw, nu gebundeld in het boek Ziel zoekt zin, hoe verder als je geloof het niet meer doet. Het boek wordt die middag gepresenteerd. Van deze proeverij komen ‘s avonds elementen terug tijdens het debat. Zo neemt Pauline Weseman deel aan het panelgesprek. Het kunstwerk dat Bob Venus die middag maakt met de deelnemers van De Proeverij, is ‘s avonds te zien. 

Klik hier voor meer informatie en voor aanmelden voor de Proeverij.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.