Protestantse Kerk ondersteunt veroordeling Russische aanval op Oekraïne

Zowel de Wereldraad van Kerken als de Nederlandse Raad van Kerken hebben de aanval van het Poetin-regime op Oekraïne veroordeeld. Zij roepen ook de Russisch-orthodoxe Kerk op om zich uit te spreken tegen deze oorlog. De Protestantse Kerk is lid van beide oecumenische verbanden en ondersteunt deze oproep.

Op 10 maart plaatste de Protestantse Kerk in Nederland op de website een passage uit de verklaring van de Raad van Kerken: ‘Al bij de oprichting van de Wereldraad van Kerken in 1948 in Amsterdam verklaarden de kerken ‘oorlog is tegen de wil van God’ en in de afgelopen jaren verklaarden zij dat wij geroepen zijn om te werken aan ‘rechtvaardige vrede’. In die geest roept de Raad van Kerken in Nederland kerken wereldwijd – ook de kerken in Rusland – op om zich uit te spreken tegen deze oorlog. Wij roepen Rusland op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, het terugtrekken van zijn militairen uit Oekraïne en het starten van onderhandelingen over een politieke oplossing van het conflict.’

De Wereldraad van Kerken heeft Patriarch Kirill van Moskou gevraagd om te bemiddelen om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te stoppen. 

Klik hier voor de oproep van de Raad van Kerken.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.