Ook in de kerk kunnen kinderen zich thuisvoelen

Hoort koffie drinken ook bij samen kerk zijn? En komt het woord kerk eigenlijk wel voor in de Bijbel? En is God ook buiten de kerk te vinden? Dit soort vragen kwam voorbij op zondagochtend 15 oktober tijdens de eerste echte PgH-Kinderkerkdienst. Dominee Aster Abrahamsen, de motor achter het initiatief, blikt terug.

Jongeling van dienst

‘De dienst was helemaal voorbereid door twintig kinderen afkomstig uit de verschillende PgH-kerken. Een groot gedeelte van de voorbereiding was al gedaan tijdens het kinderkamp wat vooraf ging aan de kerkdienst. Een aantal kinderen kende elkaar al van de kindercatechese, en hadden daar geleerd over God en over de kerk, en de kerkdienst. Dit zag je goed terug in allerlei knutselwerken in de kerk. Bijvoorbeeld: doopvonten van klei, stippen met daarop geschreven waar kinderen God ontmoeten in hun leven, een grote kerk van lego met een orgel op het dak en tekeningen van de kerk en van wat men daar zoal doet.

Er was, naast de ouderling, een jongeling van dienst, een hulpdiaken, en een aantal jonge technici in opleiding, de kinderen zongen en dansten voorin de kerk en trokken de volwassenen mee in hun enthousiasme. Er waren stellingen en zelfs een toneelstukje. En, een moment voor de ouderen in plaats van een kindermoment.

Kamp

Ook het kamp was zeer geslaagd. We hebben geoefend voor de dienst met zingen, bidden en lezen, het orgel bekeken (en uitgeprobeerd!) en koekjes gebakken voor bij de koffie, maar ook buiten bij het kampvuur een mooi verhaal gehoord van ds. Erik van Halsema uit het Grote Dierenbos. Er is verstoppertje gespeeld, patat gegeten, film gekeken, geknutseld en veel met elkaar gespeeld. En natuurlijk lekker geslapen. De kinderen hadden het goed naar hun zin met elkaar en zijn een gezellige groep. Zo gaan zij de volwassenen voor in het PgH2024 proces.
Met veel dank aan de leiding en alle ouders die hebben geholpen!’

Twee journalisten in opleiding schreven een artikel over de Kinderkerkdienst. Klik daarvoor hier. Ook maakten zij interviews met kinderen en Aster Abrahamsen met als conclusie ‘Ook in de kerk kunnen kinderen zich thuis voelen’.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.