Nieuwjaarstoespraak: lichtpuntjes én zorgen

Buiten is het onstuimig deze maandagavond 6 januari 2025. Binnen soms ook, weet iedereen die bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de algemene kerkenraad is. Afgelopen jaar heeft de algemene kerkenraad een belangrijke stap gezet in het PgH2024-proces en zijn we met elkaar een nieuwe fase ingegaan. Het proces raakt ons allemaal. Voorzitter Jan de Leede ziet lichtpuntjes én maakt zich zorgen, vertelt hij in zijn speech.

 

In juni 2024 heeft de algemene kerkenraad een besluit genomen. Een moedig besluit. Het besluit roept ook weerstand op, vragen of dit wel het beste besluit is. Veranderingen kosten tijd en energie. Het proces vraagt veel van alle betrokkenen; van bestuurders, voorgangers, medewerkers en gemeenteleden.

Iedereen is het erover eens: we moeten iets. We verliezen leden, hebben minder bestuurskracht dan voorheen. We kunnen niet meer alle gebouwen overeind houden. Dat kost teveel energie en geld. We zoeken naar nieuwe wegen om ons beter met de kern van de zaak bezig te zijn.

“Als ik nu de balans opmaak – het is een tussenbalans, want we zijn nog lang niet klaar met de verbouwing – dan zie ik drie dingen”.

Kerkgeschiedenis

Een prachtig lichtpunt is Vitamine G. Zij hebben afgelopen jaar hun plek in De Morgenster ingenomen. De gemeenschap groeit. Er was afscheid. Wijkgemeenten van De Graankorrel, de Diependaalse Kerk, de Regenboogkerk en De Morgenster verlieten hun gebouw. Kortom, 2024 was een jaar met allemaal grote momenten in onze lokale kerkgeschiedenis! “Dank aan allen die zich voor deze bijzondere momenten hebben ingezet. Dank aan allen die zich bestuurlijk inzetten en hun verantwoordelijkheid nemen voor deze grote veranderingen, in het bijzonder binnen De Lichtbron.”

Het PgH-proces vraag veel van alle leden. Het kost ons allen veel energie en tijd. Samen een nieuwe geloofsgemeenschap vormen kost tijd. “Het vraagt geduld, vriendelijkheid, inschikken en kennismaken. Weet dat er veel waardering voor is, ook al spreken we dat misschien te weinig uit naar elkaar. Dankjewel!”

Samen PgH

Over de grenzen van de eigen geloofsgemeenschappen heen samenwerken blijft moeizaam. “We redeneren vaak vanuit ons deelbelang. Er zijn maar weinig mensen die echt het gezamenlijke belang op het oog hebben. Binnen de algemene kerkenraad is dat gelukkig minder het geval, maar ik kom het daarbuiten iets te vaak tegen. We missen dan het vertrouwen in elkaar. Het wordt wij-zij denken”, aldus Jan de Leede, “We hebben behoefte aan een positief en gezamenlijk verhaal waaraan we kunnen bouwen, dat geeft vitaliteit”.

Volgeling van Jezus

Onze Protestantse gemeente kent drie geloofsgemeenschappen met een eigen verhaal, eigen identiteit en eigen kleur. We verschillen van elkaar en herkennen veel in elkaar, dat zag Jan de Leede in de kring rond het boek van Stefan Paas. Helaas heeft hij ook ervaren dat er minder begrip is voor elkaar, dat het geloof van de ander niet goed genoeg is, niet de waarheid is. “Waarderen van verschil vraagt om een zekere bescheidenheid. We horen als familie bij elkaar, we geven elkaar ruimte, maar we schikken ook in en doen mee.”

De liturgie – hoe we vormgeven aan de kerkdienst – is een drager voor ons geloof. Op zondagmorgen mogen we ons geloof samen beleven. In ieder van de drie geloofsgemeenschappen op een eigen manier. Voor de drie vormen van spiritualiteit is ruimte. Jan de Leede verwijst daarbij naar de Amerikaanse dominee/schrijver John Mark Comer. Die zegt: ‘Of er nu duizenden mensen rondom een podium zitten of vijftien mensen om een tafel, of ze nu met moderne rockballades God aanbidden of in alle rust eeuwenoude gebeden oplezen, mij interesseert vooral deze vraag: roept de gemeenschap mensen op tot een hoger niveau van leerlingschap’.

In de samenleving

Mensen in de kerk zien om naar de ander. De ander in de eigen gemeenschap én de ander in de Hilversumse samenleving . De voorzitter haalde daarbij prachtige voorbeelden aan waarin we onze presentie in de samenleving vormgeven. Denk aan de Choral Evensong en Cantate op de Brink of het inloophuis Wording. Gemeenteleden zijn actief bij Present Hilversum en Hip. Durven we te dromen van meer? “Ergens in ons achterhoofd zweeft de gedachte van een diaconaal centrum, een fysieke plek, of meerdere fysieke plekken waar we de eenzaamheid van met name oudere bewoners van Hilversum kunnen tegengaan. Ik hoop dat we dit idee komend jaar, samen met anderen, als Protestantse gemeente verder kunnen concretiseren”, aldus Jan de Leede.

Blik op komend jaar

“Het besluit van de AK afgelopen juni 2024 geeft richting aan het komend jaar. De agenda laat zich uittekenen.” Hoe geven we concreet invulling aan dit besluit? Willen en kunnen de geloofsgemeenschappen van de Grote Kerk en De Lichtbron samen een gebouw gebruiken? De Commissie Dorpskerk moet starten met het inventariseren van de praktische kanten van dit plan.

De algemene kerkenraad werkt aan een beknopt nieuw beleidsplan. Het college van kerkrentmeesters en de algemene kerkenraad komen met een vernieuwde meerjarenbegroting. De hoop is er dat de classicale commissie het bezwaar van twee gemeenteleden zal behandelen aan het begin van dit kalenderjaar.

“En ondertussen gaat het gewone werk door: kerkbalans, vieringen, pastoraat, muziek, kinder- en tienerwerk, diaconaat, communicatie, financieel beheer, ledenadministratie, maaltijden, autorijdienst, welkomstcommissie, verhuur regelen. Heerlijk om mee bezig te zijn!”, besloot Jan de Leede zijn speech.

 

Download de volledige nieuwjaarstoespraak van Jan de Leede, voorzitter van de algemene kerkenraad.

 

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.