Nieuwe kerkplekken vragen om nieuw type voorgangers

Het wordt mogelijk dat naast predikanten ook kerkelijk werkers als voorgangers aan de slag gaan in de Protestantse Kerk. Dat besloot afgelopen week de Generale synode van de kerk unaniem. Dit betekent dat er nieuwe typen voorgangers komen en in de toekomst niet alle voorgangers academisch geschoold hoeven te zijn.

De synode besprak het rapport ‘Geroepen en gezonden’. Het rapport stelt dat de werkplekken voor voorgangers in de kerk meer divers zijn geworden. Het gaat om nieuwe kerkplekken die anders zijn dan de vertrouwde kerkelijke gemeenten. Er zijn verschillende typen gemeenten en verschillende settings, waaronder geestelijke verzorging op tal van plaatsen buiten de kerkelijke gemeenten. Het rapport stelt dat elke setting om een voorganger vraagt met een eigen profiel. En niet voor elke profiel is een academische opleiding nodig maar wel een theologische ambtsopleiding.

Verdere uitwerking

De profielen en de consequenties daarvan verdienen volgens de synode nu verdere uitwerking. In de synodevergadering van september worden daarvoor de volgende stappen gezet.

Klik hier voor het rapport Geroepen en gezonden – Ambt en diversiteit in de Protestantse Kerk in Nederland.

Bron: site PKN

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.