Na ruim honderd jaar einde papieren kerkblad

Het komende kerstnummer van Kerkbrink wordt het laatste papieren kerkblad van de Protestantse gemeente Hilverum. Dat heeft de Algemene kerkenraad onlangs besloten. Op voorstel van het Communicatieplatform wil de kerkenraad meer gebruik maken van digitale communicatie. Klik hier voor het aangenomen voorstel.

Hilversumsche

De papieren kerkbladen ontstonden begin 20ste eeuw. Toen nog twee uitgaven: Hervormd Gooi (Hervormde Gemeente) en Hilversumsche Kerkbode (Gereformeerde Kerk). In 1983 zijn beide uitgaven samengevoegd en kreeg het weekblad de naam Kerkblad voor Hilversum mee. Dit valt samen met het steeds verder samengaan van de Hervormde Kerk en Gereformeerde Kerk, het Samen op Wegproces. In 2002 viel het besluit om eens in de twee weken te verschijnen. Sinds 2017 geeft de Protestantse gemeente het maandblad Kerkbrink uit.

De redactie van Kerkbrink schrijft in het afgelopen nummer: ‘Helaas verdwijnt het papieren kerkblad uit onze Protestantse gemeente. De redactie heeft er altijd naar gestreefd om via dit medium wijkgemeenten en gemeenteleden met elkaar te verbinden. Te laten zien wat mensen beweegt, te delen wat er allemaal gebeurt. Er wordt onderzocht of we rond Pasen en Kerst een bijzondere uitgave of magazine kunnen maken.’

Afzonderlijk èn gezamenlijk

Het besluit van de Algemene kerkenraad valt niet los te zien van PgH2024. In januari gaan de huidige zes geloofsgemeenschappen op in drie nieuwe. De kerkenraad wil dat de communicatie van protestants Hilversum een samenspel is van de nieuwe geloofsgemeenschappen afzonderlijk èn gezamenlijk. Dat geldt voor de websites, nieuwsbrieven, sociale media, apps en papieren media. Klik hier voor de uitwerking van de plannen.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.