Meer structuur in vrijwilligerswerk opvang Oekraïners

Inmiddels zijn er in Nederland 27.000 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven, waarvan circa 400 in Hilversum. De opvang in de mediastad moest vanaf punt nul geregeld worden. Honderden vrijwilligers, onder meer afkomstig uit de Hilversumse kerken, boden direct hulp aan. Maar er was tijd nodig om het vrijwilligerswerk goed te stroomlijnen.

Nu ligt er een basis en kunnen vrijwilligers via het platform Hilversummers.nl gekoppeld worden aan verschillende initiatieven. Het platform, de gemeente, Hilversumse expats, Hilversumse Raad van Kerken en de Oekraïense vluchtelingen zetten er gezamenlijk de schouders onder.

Koppelen van hulpvraag en -aanbod

Op de website Hilversummers.nl worden hulpvraag en -aanbod aan elkaar gekoppeld. Op de site staan de initiatieven met thema’s als ’warme maaltijden’, ’onderwijs en sport’, ’medicijnen en psychologische hulp’, ’kunst en cultuur’ en ’spullen en kleding’. Wie hulp kan bieden in een van de sectoren kan dat aangeven.

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de vluchtelingen in het oude VARA-pand graag naar opvang bij Hilversummers thuis wil. Hilversummers die Oekraïners in huis willen opvangen, kunnen dat eveneens via Hilversummers.nl aangeven. Er wordt gewerkt met contracten. Als het om een of andere reden niet goed gaat kan een familie weer terug naar de opvang. Klik hier voor meer informatie.

Op initiatief van de Hilversumse Raad van Kerken is er wekelijks in een van de Hilversumse kerken een wake voor Oekraïne. Klik voor meer informatie hier.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.