Loflied op de schepping en op God

Erik van Halsema, een van de predikanten van de Protestantse gemeente Hilversum, blikt kort terug op de zondagen waarin het scheppingsverhaal centraal stond.

‘Voor de vierde maal in enkele jaren tijd hebben we binnen onze Protestantse gemeente Hilversum een serie diensten gehouden over een gezamenlijk jaarthema. Van 11 oktober tot en met 15 november ging het over de zes scheppingsdagen. Op Eeuwigheidszondag, 22 november, sloten we af met de zevende dag.

Deze serie is in de wijken met enthousiasme vormgegeven. In de Bethlehemkerk werd gebruik gemaakt van een serie schilderijen, gemaakt op de startzondag. Vanuit de Regenboogwijk vonden prachtige filmpjes, gemaakt door Alfred Smid, hun weg naar de andere wijken. Uitleggers vonden het uitdagend om zich steeds op slechts één dag te kunnen concentreren. Diverse malen waren predikanten in de diensten van andere wijkgemeenten te gast.

Literair en theologisch

Er was een tijd dat de uitleg van Genesis 1 enigszins gegijzeld was door een letterlijke lezing, onverenigbaar met wat we weten vanuit onder andere de biologie. Daarin lijkt de laatste jaren flink verandering te komen. Ik verwijs bijvoorbeeld naar de boeiende hervertelling van het scheppingsverhaal in het boek Oer van Corien Oranje, Cees Dekker en Gijsbert van den Brink. Een dergelijke hervertelling geeft ruimte voor een lezing van Genesis 1 die zowel aandacht voor de literaire structuur als  theologische diepgang kan hebben. We mogen Genesis 1 lezen als een loflied op de schepping en een loflied op God.’

Bewaar als PDFAfdrukken
Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.