Lockdown: hoe blijf je als geloofsgemeenschap verbonden?

Uit onderzoek van de Protestantse Kerk Nederland blijkt dat veel kerkelijke gemeenten zich zorgen maken over onderlinge verbondenheid. Het elkaar ontmoeten rondom de kerkdienst en andere activiteiten van de gemeente, is een essentieel onderdeel van de geloofsgemeenschap. En door corona staat dat nu zwaar onder druk.

Op de site van de PKN is aandacht voor deze zorg. Dominee Anneke van der Velde beschrijft hoe belangrijk het voor mensen is om ergens bij te horen. Zij zegt: ‘De kerk is een unieke plek waar mensen van verschillende generaties en sociale lagen onderlinge betrokkenheid kunnen beleven. Geloofsbeleving staat natuurlijk voorop in het kerkelijk leven, maar de onderlinge verbinding die mensen voelen is van grote betekenis voor hun welzijn.’ Klik hier voor haar inzichten.

Suggesties en ideeën

De creativiteit is tijdens de lockdown niet verdwenen. Dit blijkt wel uit de voorbeelden die de PKN-site geeft uit verschillende kerkelijke gemeenten. Podcasts, zegentegels, coronaproof handen geven, bel me wel register, om maar een aantal te noemen. Klik hier voor het overzicht.

Onder de titel ‘Kerk-zijn in coronatijd: dobberen of wind vangen’ schrijft dominee Klaas Touwen dat ‘de coronacrisis , zoals iedere crisis, ook kan werken als een kans. Een gelegenheid om wezenlijke vragen over kerk-zijn op een nieuwe manier aan de orde te stellen.’ Klik hier voor de bijdrage van Klaas Touwen.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.