Het begon met een droom van Jaco Meerveld, lid van de Verbinding. Hij hielp mensen met hun klusjes, in zijn achtertuin. Hij zag dat hij daarmee iets zou kunnen betekenen voor de gemeenschap. Hij vroeg Bert Burema mee te doen. Aan de Korte Noorderweg konden ze die droom verwezenlijken en werd een loods omgebouwd tot het Klusklooster.
De kern? Een beetje handig zijn en iets met mensen hebben. Ieder mens heeft talenten meegekregen om van te delen. Daarmee kun je een ander gelukkig maken. Heeft iemand anders jou gelukkig gemaakt? Dan inspireert jou dat hopelijk om jouw talenten te delen.
Oplossing gezocht
De deur van het Klusklooster staat drie avonden per week open. Heb je een klus, maar lukt het je zelf niet of heb je de materialen niet? Heb je een probleem met je fiets? Wandel binnen. Het eerste waar je dan tegenaan loopt is het keukentje. Daar bespreek je samen met een begeleider jouw klus en denk je na over de oplossing. Samen ga je aan de slag om het te maken. “Wij kunnen de fietsband plakken voor jou, maar we kunnen je ook leren hoe je zelf een band kunt plakken”, vertelt Bert Burema.
Aan het eind van de klusavond, rond tien uur, wordt er gezellig bijgepraat in de zithoek. Het sociale is net zo belangrijk als de klus zelf. “Mensen ervaren hier dat wij de tijd nemen voor hen en dat wij hen echt zien. En ja, uiteindelijk is ook hun klus opgelost.”
Klusser
Sommige mensen ontdekken in het Klusklooster dat ze iets voor een ander kunnen betekenen. Ze komen met hun fiets die ze niet zelf kunnen repareren. Zij ontdekken vervolgens dat ze een ander kunnen helpen met een kapot elektrisch apparaat. “Dat is ook ons motto: Vraag wat je nodig hebt en deel uit van wat je over hebt”. Met al die talenten bouwen mensen samen aan een sterke gemeenschap. Wat is er mooier dan iets doen voor een ander? Dan heb je twee ‘happy’ mensen: de één deelt zijn talenten, de ander is daarmee geholpen.
Talenten delen
Het Klusklooster is begonnen door Jaco Meerveld en Bert Burema, beide lid van de Verbinding. “We zijn er open over waarom we het doen. We laten zien dat we om een ander geven. Dat iedereen iets kan doen voor een ander die het misschien iets minder heeft”, aldus Bert Burema, “En ja, de naam Klusklooster zegt misschien ook wel iets”.
Heb jij een vraag over een reparatie? Wandel binnen bij het Klusklooster. Samen lukt het vast om het op te lossen. Vanaf september is het Klusklooster weer open: maandag is inloopdag, dinsdag is fietsendag, donderdag is autodag.
Wil jij jouw talenten delen? Wandel binnen en kijk wat jij kunt betekenen voor een ander. In het Klusklooster bouwen we samen aan de Hilversumse gemeenschap. Samen doorbreken we sociaal isolement en bestrijden we armoede.