Inloophuis Wording

Deze middag is Teus den Hartog gastheer in het inloophuis Wording. Dat doet hij niet alleen, maar altijd met een collega gastvrouw/-heer. Zijn verhaal over een middag in Inloophuis Wording.

Omdat we om 14.00 uur open gaan ben ik 20 minuten van te voren aanwezig. Allereerst om even in het kantoor het logboek te lezen of er nog bijzonderheden zijn geweest tijdens de voorgaande dienst. Meestal lees ik dan dat het een rustige en gezellige middag of avond is geweest. Soms was er een gast erg onrustig. De meeste gasten hebben geen gemakkelijk en geordend leven. Dat doet iets met een mens.

Vrijwilliger

Nu op naar de  bar om koffie en thee te zetten. In de keuken maak ik alvast wat brood klaar. Ik heb van thuis eieren meegenomen om straks te bakken, want een broodje met wat warms erop gaat er altijd in.

Ik vind het fijn om onze bezoekers goed te verzorgen met eten en drinken. Even vragen hoe het gaat, een luisterend oor. Het is zo belangrijk om hen ook werkelijk te zien!

Voordat ik naar Wording reed, luisterde ik naar een podcast. Het ging over zegenen. Daar hebben we vaak een beeld bij: bijvoorbeeld een predikant die iemand zegent. Hier in Wording kan je zelf iemand zegenen en tot zegen zijn: door brood te smeren en er voor iemand te zijn.

Gast

Om 14.00 uur staan de eerste bezoekers al op de stoep. Het aantal bezoekers dat tegelijk in Wording is wisselt heel erg. Soms zijn er wel 12 of meer en soms druppelt het de hele middag door. Sommigen blijven de hele middag en anderen zijn binnen een half uur weer verdwenen of komen later weer terug.

“Hebben jullie misschien nog een lange broek voor mij? Die ik nu heb is helemaal kapot van achteren”, vraagt een gast. Ik kijk op de kledinglijst of de bezoeker kort geleden al een broek heeft gekregen. Daarna kijken we samen of we zijn maat hebben. We krijgen regelmatig nieuwe kleding via een relatie. Daar zijn we heel dankbaar voor!

Dichte deur

Een andere gast vraagt of Wording morgenmiddag open is. Dat is helaas niet zo omdat er zich geen twee medewerkers voor die middag hebben aangemeld. Het is altijd jammer en voor onze gasten teleurstellend wanneer het rooster niet vol is. Daarom zijn we altijd zo blij wanneer er mensen zijn die zich als vrijwilliger aanmelden, we hebben ze hard nodig!

Afsluiten

Om 17.00 uur sluit Wording weer, dus een kwartier van te voren gaan we wel vast een beetje opruimen. De vaatwasser inruimen, de keuken opruimen, de tafels afnemen, de vloer vegen, afvalbakken legen enz. Al met al zijn we daar toch wel een half uurtje mee bezig. De laatste gasten zeggen we gedag. Nadat we het logboek hebben ingevuld zit onze dienst erop. Dit keer in ieder geval een rustige en gezellige middag.

 

Iets voor jou?

Als je na dit inkijkje je afvraagt af gastvrouw of gastheer iets voor jou zou zijn, neem gerust contact op met Teus den Hartog. Hij praat graag met je door. Want alleen dankzij de inzet van vele vrijwilligers zullen de gasten niet voor een dichte deur staan.

Heb jij zin in een kop koffie? Behoefte aan een luisterend oor? Of net als de gast uit dit verhaal nood aan een nieuwe broek of jas? Loop een keer binnen bij inloophuis Wording, Vaartweg 18-20 in Hilversum.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.