Kerkgangers onderzocht door Actie Kerkbalans

Hoe zien kerkleden de rol van hun plaatselijke kerk in tijden van crises? En zijn zij ook in crisistijd bereid aan de kerk te geven? Actie Kerkbalans onderzocht deze vragen. Deze week werd het onderzoek gepresenteerd door de kerken die samenwerken in deze geldwervende actie.

Impact op het dagelijks leven

De kerk moet een actieve rol spelen in de eenzaamheidscrisis, vinden kerkleden vanuit heel Nederland. Maar liefst 88% van de kerkgangers ziet het als een belangrijke taak voor plaatselijke kerken om in actie te komen als het gaat om eenzaamheid.
Actie van de kerk wordt vooral verwacht bij crises met een directe impact op het dagelijks leven. Naast de eenzaamheidscrisis verwachten kerkleden actie van de kerk als het gaat om de vluchtelingencrisis (75%) en de energie/armoedecrisis (68%). Bij de stikstof- en de coronacrisis verwachten kerkleden daarentegen in zeer beperkte mate een actieve rol van hun kerk.

Kerk krijgt financiële steun ondanks crisis

Iedereen wordt geraakt door de verschillende crises, ook kerkgangers. Toch blijft veruit het grootste deel van de kerkleden de kerk in tijden van crises financieel steunen (94%). Bijna een kwart van de mensen is zelfs bereid meer te geven (21%). Ook de meeste kerkleden die niet naar de kerk gaan, blijven de kerk steunen (56%). Een kwart van deze groep geeft aan de kerk in deze tijden niet (meer) financieel te steunen. Opvallend is ook dat een kwart van de respondenten die helemaal geen lid zijn van een christelijke kerk, toch bereid zijn aan een kerkgenootschap in de buurt te geven.

Klik hier voor de onderzoeksrapportage.
Klik hier voor de infographic van de uitkomsten van het onderzoek.

 

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.