Kerken: vluchtelingen opvang geldt een ieder

De Protestantse Kerk in Nederland en de Rooms-katholieke bisschoppen roepen iedereen in Nederland op te helpen bij de opvang van vluchtelingen. ‘Niemand mag meer wegkijken, dit in godgeklaagd’, zegt René de Reuver, secretaris van de PKN, over de toestanden in Ter Apel en protesten in gemeenten tegen de komst van asielzoekers.

Mimimaal: bed, bad en brood

Bisschop van ’s Hertogenbosch Gerard de Korte zegt namens de Rooms-katholieke Bisschoppenconferentie: ‘Mensen die op Nederlands grondgebied zijn, moeten vanuit christelijk perspectief op een waardige manier geholpen worden. Dat betekent mimimaal: bed, bad en brood.’

Beide kerkleiders doen hun uitspraken vandaag in dagblad Trouw. De Reuver: ‘We kunnen ons niet meer verschuilen. Iedereen moet meedoen.’ Zij vinden dat de landelijke politiek tekort schiet in de opvang van vluchtelingen maar dat dat geen vrijbrief kan zijn om lokaal niets te doen. De verantwoordelijkheid voor de opvang ligt óók bij lokale bestuurders en bij bewoners zelf. Die houding verwacht De Reuver ook van plaatselijke kerken. Momenteel overlegt het PKN-bestuur met het Rijk hoe kerken kunnen een bijdrage kunnen leveren bij de opvang.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.