Kerken: ‘gemeente Hilversum, heb oog voor religieuze voorzieningen’

‘Wij verzoeken u in de Omgevingsvisie de rol van religieuze voorzieningen in de Hilversumse samenleving te benoemen en de Omgevingsvisie hierop aan te scherpen.’ Zo eindigt de oproep van kerken aan de gemeenteraad en het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Hilversum. Voorzitters van De Verbinding, de Rooms-katholieke parochies, de Hilversumse Raad van Kerken en de Protestantse gemeente Hilversum reageerden op 14 april per brief op het concept van de Omgevingsvisie 2040.

Ontmoeting tussen mensen staat onder druk

De voorzitters onderschrijven hoe de Omgevingsvisie de toekomst van Hilversum in grote lijnen beschrijft. Zij vinden echter dat er te weinig aandacht is voor ‘ontmoeting tussen mensen’. Ontmoetingen staan momenteel ‘onder druk terwijl de zingevingsvraagstukken toenemen ongeacht levensovertuiging.’ Daarom vragen Hilversumse kerken meer aandacht in de Omgevingsvisie 2040 voor:

  • vergroten van kansengelijkheid
  • centraal stellen van ontmoetingen in de wijkontwikkeling
  • voldoende maatschappelijke ruimtes in de verschillende wijken voor ontmoeting en plekken van troost en inspiratie
  • nieuwe prioriteiten in de openbare ruimte om de wijken levendig te houden en er voor te zorgen dat mensen elkaar kennen.

Bijdragen van kerken

Daarnaast vragen zij, omwille van verduurzaming, het mogelijk te maken op monumentale panden zonnepanelen te plaatsen. Ook is er meer aandacht nodig voor mobiliteit van ouderen en vragen de briefschrijvers meer oog te hebben voor de bijdragen vanuit kerken aan de Hilversumse samenleving.

Klik hier voor de brief.
klik hier voor de Omgevingsvisie 2040.

De brief is ondertekend door:
– Jan de Leede, voorzitter van de Protestantse gemeente Hilversum
– Herman de Ruijter, voorzitter van De Verbinding (Schuilhof en Kompas)
– Jules Dresmé, pastoor van de Rooms-katholieke parochies en voorzitter kerkbestuur
– Jan Willem Meinsma, voorzitter Raad van Kerken Hilversum.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.