Kerk en slavernij-verleden: voorbij de woorden

‘Wij belijden voor U, dat wij er ook vandaag onvoldoende in slagen werkelijk inclusieve gemeenschappen te zijn, dat wij ook vandaag te weinig doen tegen huidige vormen van slavernij, racisme en discriminatie.’

Deze woorden sprak René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, vrijdagavond 30 juni uit tijdens het Kyriegebed in de kerkdienst bij de viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij. Een dienst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam onder auspiciën van de Raad van Kerken in Nederland. Voorgangers uit verschillende Nederlandse kerken namen daaraan deel aan de vooravond van Keti Koti. Klik hier voor een terugblik.

Schuld

René de Reuver schrijft op de website van de Raad van Kerken: ‘In 2013, toen we het woord woke nog nauwelijks gebruikten, heeft de Raad van Kerken in Nederland – waar ook de Protestantse Kerk toe behoort – schuld erkend en verantwoordelijkheid genomen voor zijn aandeel in het slavernijverleden. Kerken en individuele kerkleden hebben een duister aandeel in dit verleden doordat ze slavenhandel en slavernij kritiekloos legitimeerden en er zelfs van profiteerden. Het onderliggende thema van slavernij is racisme: het benadelen of uitsluiten van mensen op basis van huidskleur of afkomst.’

Bijbel en ontmoeting

Volgens De Reuver is een schuldbekentenis niet genoeg. Het komt op daden aan om ‘oprechte gelijkwaardigheid ten opzichte van anderen te ervaren. In de eerste plaats: de Bijbel laten spreken. Voor God zijn alle mensen gelijk. … Wat de kerk, in de tweede plaats, moet stimuleren is persoonlijke ontmoeting tussen mensen van verschillende komaf. Alle mensen zijn gelijk en niemand is meer gelijk dan een ander. Is dat woke? Nee, dat is Bijbels’, aldus De Reuver.

Klik hier voor de bijdrage van De Reuver.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.