‘Kan geloof de ruige werkelijkheid van alledag aan?’

‘Nederland heeft in religieus opzicht een woestijnklimaat. Dor, doods, met slechts hier en daar een oase. We behoren tot de meest geseculariseerde landen van Europa. Bijna twee derde van de Nederlanders noemt zich niet-religieus. Een groot deel daarvan voelt zich evenmin door spiritualiteit aangesproken, meldde het Sociaal-Cultureel Planbureau eerder dit jaar.’

Met deze woorden startte René de Reuver het debat over secularisatie en zingeving gisteren tijdens de Protestantse Lezing 2022. De Reuver is secretaris van de Protestantse Kerk in Nederland.

Gretige strandjutter

De Reuver: ‘Toch verbaast het me niet als iemand tegen deze achtergrond hartstochtelijk zoekt naar zin. Laat ik het klein houden: iemand – geen massa’s – die als gretige strandjutter loopt te grasduinen langs de vloedlijn van onze cultuur. Speurend naar wat zich aandient, of er iets bruikbaars bij ligt.’ Maar ‘kan geloof de ruige werkelijkheid van alledag, van Nieuwsuur of RTL Nieuws aan?’

In zijn bijdrage beschrijft De Reuver hoe hij zich laat inspireren door verschillende hedendaagse auteurs, kerkvaders en de Bijbel en stelt daarbij een aantal indringende vragen om ‘op te kauwen’. Wie mee wil kauwen vindt hier de tekst van René de Reuver.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.