Jan Verdam: Wie durft hem op te volgen?

‘Een wonder van precisie.’ ‘Ongelooflijk veel werk verzet, vaak achter de schermen.’ ‘Man met een brede en wijze kijk en een maatschappelijk oog.’ ‘Belangrijk op allerlei terreinen: van kerkblad tot en met lastige gesprekken over predikantsplaatsen met de Protestantse kerk Nederland.’ Het regende complimenten bij het afscheid van Jan Verdam als scriba van de Algemene Kerkenraad. ‘Wie durft hem op te volgen?’, klonk het ironisch.

Na twee volle termijnen van telkens vier jaar kan Jan Verdam niet meer terugkeren als scriba. Dat valt de leden van de Algemene Kerkenraad zwaar, zo bleek tijdens de vergadering van de Algemene Kerkenraad op 21 september in De Morgenster. Ieder lid kreeg de mogelijkheid Jan kort toe te spreken. Hem werd toegewenst minder zijn computer te hoeven openen, meer tijd voor zijn kleinkinderen en bovenal Gods zegen voor hem en zijn dierbaren.

Tandem

Jan op zijn beurt bracht de nauwe samenwerking met Richard Hoff ter sprake. Zeven jaar vormde hij met de onlangs teruggetreden voorzitter een ‘effectieve en uiterst plezierige’ tandem. Zij vonden elkaar op vele beleidsterreinen en in de wens de verhoudingen in de Algemene Kerkenraad goed te houden.
Hij zei verrast te zijn dat sommige ideeën ‘vanzelf’ sterker werden. Als voorbeeld noemde hij het voorstel van kanselruil dat door het werken met een jaarthema gewoon logischer werd. Hij sprak zijn vreugde uit dat het de laatste jaren was gelukt de vacatures goed in de vullen. Het meest dankbaar toonde hij zich over de door hem waargenomen ‘verbetering in sfeer en samenwerking tussen de wijkgemeenten’.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.