Historische leeuw en torenhaan terug in Grote Kerk

Afgelopen zaterdag 3 december was er een bijzondere gebeurtenis in de Grote Kerk. Burgemeester Gerhard van den Top gaf de kerk een aantal historische objecten in permanente bruikleen. Het gaat om een stenen leeuw en een torenhaan. Beide uit de 18de eeuw. Volgens historica Simone Lamain ‘twee getraumatiseerde dieren: de haan overleefde in 1971 een uitslaande brand en een val van grote hoogte. En ook aan de leeuw die in vroeger tijden op een pilaar bij het hek van de kerk stond, is de tijd niet ongezien voorbijgegaan’.

50 jaar na de brand

Van den Top overhandigde symbolisch een door de grote brand van 1971 verbrande wijzer van de torenklok aan Simone Lamain en Richard Hoff. Dat gebeurde in bijzijn van oud-burgemeester Pieter Broertjes, pastoor Jules Dresmé, historicus Pieter Hoogenraad, voorzitter Algemene kerkenraad Jan de Leede en Nora Bosscher. Zij is collectiebeheerder van de gemeente Hilversum. Hoff en Lamain stelden vorig jaar de expositie ’50 jaar na de brand’ in de Grote Kerk samen.

In haar toespraak schetste Lamain hoe de stenen leeuw en de torenhaan verbonden zijn aan de Grote Kerk, de Napoleontische tijd overleefden, verdwenen en uiteindelijk nu weer op hun plek terug zijn. Klik hier voor de toespraak van Lamain. De overhandiging is nog terug te kijken. Klik daarvoor hier.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.