‘Het gaat om drie nieuwe geloofsgemeenschappen’

De gemeenteavond over PgH2024 was met een tachtigtal deelnemers op 8 juni in de Regenboogkerk goed bezocht. De Algemene kerkenraad nodigde leden van de PgH uit om in gesprek te gaan over vragen en opmerkingen die bij leden leven over besluiten die de kerkenraad onlangs nam over PgH2024. Voorzitter Jan de Leede zei bij de opening van de avond dat ‘de vragen en opmerkingen de besluiten verder kunnen verrijken.’

Uitkomsten van het gemeentebrede gesprek komen terug in de vergadering van de Algemene kerkenraad op 26 juni. In die vergadering neemt de kerkenraad definitieve besluiten over PgH2024.

Weten mensen waar ze aan toe zijn?

Een groot aantal onderwerpen passeerde de revue. Hoe kan het dat er al een voorgenomen besluit is gevallen over het handhaven en toewijzen van de Grote Kerk terwijl dat voor de andere gebouwen nog niet geldt? Is PgH2024 toch niet allereerst een financiële opdracht? Hoe gaan de nieuwe geloofsgemeenschappen heten? Moet er niet een intentieverklaring komen van de huidige zes geloofsgemeenschappen om ook in de toekomst voor elkaar in te staan? Wat gebeurt er met het kerkblad? Weten mensen wel voldoende waar ze de komende tijd aan toe zijn als het gaat om predikanten en gebouwen? En moeten zij kiezen voor één van drie nieuwe gemeenschappen? En hoe gaan leden van de nieuwe geloofsgemeenschappen kennis met elkaar maken?

Vitaliteit gemeente van Jezus Christus in Hilversum

Jan de Leede beantwoordde een groot aantal vragen en opmerkingen. Aanwezigen reageerden eveneens op de verschillende sprekers. Duidelijk werd dat het om drie nieuwe geloofsgemeenschappen gaat, met de nadruk op ‘nieuw’. Op het eerste oog lijkt mogelijkerwijs dat dit minder geldt voor Vitamine G. Toch is de verwachting dat nogal wat leden een nieuwe keuze gaat maken voor de geloofsgemeenschap waar zij deel van uit willen maken. ‘Grensverkeer is zeer aannemelijk’ zei Jan de Leede die verwacht dat binnen de nieuwe geloofsgemeenschappen ‘nieuwe initiatieven zullen ontstaan die bijdragen aan de vitaliteit van de gemeente van Jezus Christus in Hilversum’. ‘Daarnaast gaat het óók om continuïteit met het bestaande. Dit in combinatie met vertrouwdheid die velen zoeken’, voegde hij eraan toe.

Er klonk een sterk pleidooi voor een heldere en pastorale benadering in de communicatie naar alle leden van de PgH. De Leede zegde dat toe, alsook dat de vragen en opmerkingen op tafel belanden van de Algemene kerkenraad die op 26 juni zal besluiten. Die vergadering is openbaar en vindt plaats in de Regenboogkerk. Aanvang 20u00.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.