Herdenking brand Grote Kerk krijgt vorm

Een escaperoom, een reünie, een tentoonstelling, een presentatie van de brandweer, een legpuzzel, een themabijeenkomst over begraven in Hilversum, een Kerkbrink-evenement, een herdenkingsbijeenkomst. Zie hier een greep uit de activiteiten eind dit jaar ter herdenking van de brand die de Grote Kerk in Hilversum verwoestte.

Op 3 december 1971, vijftig jaar geleden, veranderde het monument in het Hilversumse centrum van de een op andere dag in een ruïne. Oudere Hilversummers kunnen zich de omvangrijke brand ongetwijfeld nog herinneren. Na een periode van onzekerheid en weerstand is de Grote Kerk herbouwd en op 1 december 1977 heropend.

Samen met heel Hilversum

De Grote Kerk wil op verschillende manieren aandacht besteden aan de brand en de geschiedenis van de Grote Kerk. ‘Dit doen we samen met heel Hilversum’, staat te lezen in de nieuwsbrief van de kerk. Hieronder een overzicht van een aantal activiteiten.

  • 20 november: Themabijeenkomst ‘Begraven in Hilversum’. Vroeger werd er begraven in de kerk. Bewijzen hiervan werden na de brand blootgelegd bij opgravingen op het kerkterrein. Eind 18e eeuw is men in Hilversum gestopt met dit gebruik en is de begraafplaats ‘Gedenkt te sterven’ geopend, nu stadstuin De Hof aan de Torenlaan/Oude Torenstraat. Mevrouw F. Wisse Smit, verbonden aan deze stadstuin, vertelt op 20 november over de geschiedenis van het begraven in Hilversum en hoe zich dat verhoudt tot de kerk.
  • Tijdens de herdenkingsweken komt er in de Grote Kerk een uitgebreide tentoonstelling met objecten, platen, foto’s en presentaties van de geschiedenis van de Grote Kerk, met speciale aandacht voor de brand van 1971. Het oudheidkundig depot van de gemeente Hilversum stelt hiervoor enkele bijzondere stukken beschikbaar.
  • Eveneens tijdens de herdenkingsweken wordt geld ingezameld voor inloophuis Wording aan de Vaartweg. Dit inloophuis biedt een open huis voor iedereen die dak- of thuisloos geworden is en voor mensen die te kampen hebben met psychische en/of verslavingsproblemen, en ook alleengaanden die graag anderen willen ontmoeten, kunnen er terecht.
  • 3 december: Kerkbrink-evenement ’50 jaar na de brand’ met een historische brandweerauto te bezichtigen op de Kerkbrink. Verder staat er een aanhanger met foto- en filmmateriaal en zullen brandweerlieden aanwezig zijn met informatie over brandpreventie.
  • 3 december 20u00: herdenkingsbijeenkomst met diverse sprekers, omlijst met muziek door kerkmusicus Ton van der Horst.
  • 4 december van 10u00 tot 12u00: reünie voor alle oud-leden van de Grote Kerk.

Meer informatie? Stuur een mail naar dit mailadres.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.