Geloofsopvoeding het kind centraal

Tijdens een toerustingsbijeenkomst ging Corine Zonnenberg in gesprek over geloofsopvoeding. Vragen die hierbij centraal stonden waren: ‘Hoe kan een jong iemand een eigen verhaal ontwikkelen met geloof en Bijbel?’ en ‘Op welke manier kunnen wij hieraan bijdragen?’.

De bijeenkomst werd afgewisseld door een thematisch verhaal en daarover in groepjes doorpraten. In de eerste plaats werden we zelf uitgenodigd om na te denken over onze eigen geloofsopvoeding (ook als we niet uit een gelovig gezin kwamen). Wat hebben we daar vooral van meegekregen? Welk beeld van God dragen we daardoor met ons mee? We ontdekten dat veel geloofsopvoeding zonder woorden gaat. Het gaat over de houding die ouders, mensen van de kerk of anderen tegenover geloof hebben. Geloofsoverdracht heeft dus in de eerste plaats veel te maken met hoe er met het geloof is omgegaan en in de tweede plaats pas wat er precies gezegd wordt.

Hierna vertelde Corine over de verschillende fases van geloven waar kinderen in kunnen zitten. Op iedere leeftijd kijkt een kind anders tegen geloof aan. In het begin is dat vooral heel letterlijk, maar naarmate het kind ouder wordt, ontstaat het vermogen om onderscheid te maken tussen fantasie en werkelijkheid. En nog later het vermogen om abstract te denken. Juist aansluiten bij deze fases van de ontwikkeling en belevingswereld van het kind is enorm belangrijk in geloofsopvoeding.

We sloten af met hele praktische tips en oefeningen die je met jonge mensen kan doen. Zowel in gezinsverband als in de kerk. Een waardevolle ontmoeting op maandag 17 juni 2024 in de Grote Kerk. Naast veel leden uit de Grote Kerk hebben we deelnemers uit andere kerken mogen verwelkomen!

 

Afbeelding van freepik

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.