Zondag vieren wij het Pinksterfeest. Vijftig dagen na Pasen is het Pinksteren. De naam is ontleend aan het Griekse woord voor vijftig. Denk bijvoorbeeld aan Pentecost, zoals we in deze tijd nog in andere talen terugzien. Pinksteren is de vijftigste dag van Pasen. Van Pasen, want Pasen zelf telt als de eerste dag.
Voor de laatste keer deelt scriba ds. René de Reuver van de PKN een boodschap voor Pinksteren. Hij treedt dit jaar terug en draagt het stokje aan dr. Kees van Ekris over. De Reuver spreekt over de uitstorting van de Heilige Geest. Want, wat betekent dat eigenlijk?
Heilige geest
“Wat gebeurt er nu precies op die eerste Pinksterdag? En wat kunnen wij nu met de uitstorting van de heilige Geest? Het wordt misschien wat concreter als we de heilige Geest beschouwen als Jezus’ Geest, zegt scriba ds. René de Reuver.
Pinksteren, het feest van de Geest, vinden we als protestanten vaak maar een lastig feest. Wat gebeurt er nu precies op die eerste Pinksterdag? En wat kunnen wij nu met de uitstorting van de heilige Geest?
Geest van Jezus
Misschien helpt het om te weten dat als het in de Bijbel over de heilige Geest gaat, het eigenlijk altijd over de Geest van Jezus gaat. Als de Bijbel vertelt hoe Jezus sterft, staat er: Hij boog zijn hoofd en gaf de geest. Later komt dat woordje ‘Geest’ weer terug, als Jezus tegen zijn discipelen zegt: ‘Ontvang de heilige Geest.’ En dan blaast Hij over hen heen. Jezus wil diezelfde Geest die Hem vult, met de discipelen delen.
In het spoor van Jezus
Als we de heilige Geest beschouwen als Jezus’ Geest, wordt de Geest misschien wel wat concreter. Dan is de Geest degene die je in het spoor van Jezus trekt – en wat dat spoor is, kun je volop lezen in de evangeliën. Zo wil Jezus ook jou en mij, als deel van zijn gemeente, door en in zijn Geest de wereld in zenden. ‘Ga verder in mijn Geest’ – dát is de oproep van Pinksteren.“