Datum

zondag 12 februari 2023
Expired!

Labels

diaconaal

Collecte voor Bijbels in het Saramaccaans

De diakenen van de Protestantse gemeente Hilversum collecteren 12 februari voor Bijbels in het Saramaccaans. Dit is de taal van mensen die in Suriname in het oerwoud leven. Daarmee sluiten de diakenen aan bij de actie van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) ‘Bijbels voor Suriname’.

De NBG schrijft op zijn website: ‘Diep in het Surinaamse regenwoud verlangen mensen naar de Bijbel in hun eigen taal. Zowel het vertaalwerk als het verspreiden van de Bijbel is belangrijk voor de tienduizenden bewoners van het binnenland van Suriname.’

Vroeger alleen in het Nederlands

Op de website komt Michel Joonha aan het woord. Hij is voorganger in het binnenland van Suriname. Daarnaast levert hij een bijdrage aan de Bijbelverspreiding van het Surinaams Bijbelgenootschap. ‘Vroeger was de Bijbel er alleen in het Nederlands’, vertelt hij. ‘Veel mensen kunnen die taal lezen, maar niet verstaan. Anderen kunnen ‘m helemaal niet lezen. Maar nu we een eigen Bijbelvertaling hebben, kunnen we Bijbelteksten lezen in het Saramaccaans. En dat begrijpen mensen wel.’

Gevluchte slaafgemaakten

De vertaling van de Bijbel in het Saramaccaans is een van de vertaalprojecten voor het binnenland van Suriname. De Saramaccaners zijn afstammelingen van gevluchte slaafgemaakten. Zij verscholen zich in het binnenland van Suriname, waar ze vrij van slavernij konden leven. Nog altijd zijn veel Saramaccaanse dorpen ver van de grotere steden en sommige kunnen alleen bereikt worden per boot.

Doe mee aan de collecte in de PgH-kerken op zondag 12 februari of doneer via de het rekeningnummer van de diaconie: NL04 RABO 0373 7117 86 t.n.v. Diaconie Protestantse gemeente te Hilversum o.v.v. Bijbels Suriname.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.