Europese kerken roepen op tot staakt-het-vuren

De Conferentie van Europese Kerken (CEC) en de Katholieke Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven over de situatie in het Midden-Oosten. Daarin wordt opgeroepen tot gebed en actie voor rechtvaardige vrede en een einde aan het aanhoudende geweld. De organisaties van kerken verklaren onder meer het volgende.

‘Het geweld en de wreedheid van de terroristen van Hamas, die Israël op 7 oktober hebben aangevallen, hebben de wereld verbijsterd en met afschuw vervuld. Wij, de leiders van de christelijke kerken in Europa, betuigen ons diepe medeleven met degenen die zijn omgekomen, gewond zijn geraakt of een dierbare hebben verloren, en zijn met onze gedachten bij de gijzelaars en hun families.’

Immens lijden aan beide kanten

‘Wij erkennen de historische context van kolonialisme, antisemitisme en islamofobie die heeft geleid tot de huidige situatie. We erkennen het immense lijden aan beide kanten van dit conflict. We zijn diep bedroefd over de vernietiging van heilige plaatsen die traditioneel gezien worden als toevluchtsoorden. We zijn solidair met diegenen in Israël en Palestina die zich inzetten voor vrede en we bevestigen dat geweld geen manier kan zijn om een zaak te verdedigen. De vernietiging van leven brengt geen vrijheid, geen waarheid, geen gerechtigheid. We roepen de politieke leiders van alle partijen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen voor een staakt-het-vuren op alle fronten.’

Klik hier voor de verklaring.

Antisemitisme

De Raad van kerken in Nederland bracht woensdag een verklaring uit waarin inwoners van Nederland opgeroepen worden ‘antisemitisme en andere uitingen van haat geen ruimte’ te geven. De Raad vermeldt dat in ons land ‘het aantal antisemitische incidenten de laatste maand met 800% toegenomen’ is. Klik hier voor de verklaring van de Raad van kerken.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.