Erik van Halsema draagt stokje over

Jan de Leede bedankte afgelopen maandag Erik van Halsema tijdens de nieuwjaarsreceptie van de PgH. De voorzitter van de Algemene kerkenraad zei toen: ‘Gelukkig hebben we sinds deze maand een nieuwe scriba gevonden in Ina Buist. Fijn dat je ons team komt versterken! En hartelijk dank aan Erik die dat als predikant heeft gedaan. Eerst als voorzitter een corona-seizoen lang en daarna bijna 1,5 jaar als scriba. Erik, de samenwerking verliep super fijn, maar ik ben toch blij dat daaraan een einde is gekomen: jouw aandacht hoort vol bij het ‘gewone’ predikantswerk te zijn.’

Onverwacht

Erik van Halsema blikt zelf als volgt terug. ‘Ruim twee jaar, sinds september 2020, heb ik veel aandacht mogen steken in het bestuur van onze Protestantse gemeente Hilversum. In september 2020 legde voorzitter Richard Hoff plotseling zijn taken neer. Als vice-voorzitter heb ik toen direct zijn taken moeten overnemen. Heel blij was ik dat na ongeveer een jaar Jan de Leede de voorzittershamer overnam. Er bleef echter wel een vacature van scriba. In het vertrouwen dat dat snel opgelost zou worden heb ik die functie meer dan een jaar mogen waarnemen. Hierbij hoorde ook het scribaat van de Beleidscommissie PgH2025.’

‘Dat een voorganger eerst voorzitter en dan secretaris wordt van een Protestantse Gemeente is een ongebruikelijke figuur. Ik heb er niet zelf voor gekozen maar heb gemeend in beide situaties mijn verantwoordelijkheid te moeten nemen. Van beide functies heb ik veel geleerd. Ook heb ik ervaren hoe belangrijk het is dat een voorzitter en secretaris als een tandem werken, goed op elkaar ingespeeld. Mijn periode naast en met Jan de Leede heb ik mogen ervaren als een welhaast ideale situatie.’

Opvolger

‘Een vreugdevol moment was het toen bleek dat Ina Buist beschikbaar was om per 1 januari mijn taak als scriba van de PgH over te nemen. Zij heeft alles in zich om dat voortreffelijk te gaan doen. Belangrijk nu we het komende jaar zulke verstrekkende beslissingen gaan nemen! Tot en met de komende zomer blijf ik lid van het Breed Moderamen als afgevaardigde van het Ministerie van Predikanten. Daarna is het snel 2024. Wat dat jaar aan ons als Protestantse gemeente Hilversum zal brengen dat weet nog niemand. Ik vertrek straks uit het Moderamen in het vertrouwen dat het bestuur van onze Protestantse Gemeente in zeer goede handen is.’

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.