Dromen kerk 2030

Hoe ziet de kerk in Hilversum er in 2030 uit? Of liever nog: hoe droom jij over geloven in Hilversum over tien jaar? Prikkelende vragen die een zestal ‘verdenkers’ zichzelf stellen en aan andere leden van de Protestantse gemeente Hilversum. 

De verdenkers willen dromen, visioenen en scenario’s verzamelen en delen. Zo dragen zij bij aan keuzes die de PgH gaat maken over de toekomst van protestants Hilversum, onder meer vanuit de voorstellen van PgH2024 en het Beleidsplan 2020 en verder.

Droom je mee? Neem contact op via 2030@protestantshilversum.nl. De verdenkers zijn Peter den Uil, Jessica Rebel, Marijke van Grafhorst, Anke Liefbroer, Meindert Commelin en Jan Willem Meinsma.


De kerk met een keuken

In de kamer met de ramen naar de straatkant staat een grote tafel met 16 stoelen er om heen. Meerdere stoelen zijn bezet. Het gezelschap bestaat uit zeer verschillende mensen. Twee studenten, die hun tassen in de hoek hebben gezet, een jonge moeder met een baby op schoot, een echtpaar met beginnend grijs haar, een man alleen in pak, Nathalia die gevlucht is en gebrekkig NL spreekt,  een vrouw die wat te grote kleren aan heeft en drie oudere mannen, waarvan de één al wat doof is. Zijn buurvrouw met de rollator achter haar moet redelijk hard tegen hem praten als zij wat tegen hem zegt. In de keuken zijn twee mensen bezig soep te maken en er staat ook nog wat anders op het vuur. Eén van de gasten, de man in pak, staat op en gaat borden en bestek ronddelen.

Hoe gaat deze droom verder?

Buurtkerk

Christa doet de deur open van de buurtkerk, een gebouw tussen de winkels en de woonhuizen. Ze stapt de open ruimte in. Op deze vrijdagmiddag in het voorjaar van 2030 heeft ze afgesproken met Patrick, iemand uit de buurt. Patrick zit al achterin op haar te wachten. In de ruimte staan meerdere tafels, onder andere een grote leestafel. Meerdere mensen zitten er wat te drinken, sommigen lezen de krant. Aan de linkerkant twee deuren naar bijruimten. Een van de deuren gaat even open. Je kunt zien dat er knielkrukjes staan en matjes liggen. Boven de deur staat “inspiratie”.

Hoe gaat deze droom verder?

Na Pinksteren

Zeven mensen zitten in een ruime kamer waar het zonlicht via het raam binnen schijnt. Het is dinsdagochtend na het pinksterweekend van 2030. Het is een kamer met twee overlegtafels en een kitchenette. De geur van vers gezette koffie vermengt zich met de geur van de kruidenthee. Aan één van de tafels zitten een aantal mensen, terwijl een hond rustig in de hoek ligt. Het zijn vier vrouwen en drie mannen van verschillende leeftijden, waarbij twee van de mannen duidelijk wat ouder zijn.

Hoe gaat deze droom verder?

Evenwicht

Een zonnige voorjaarsochtend in 2030. Mevrouw Pietersen zwaait naar een jongen van een straat verder op. De buurjongen stopt en stapt van zijn fiets en loopt naar haar toe.

Hij gaat naast haar zitten op het bankje voor haar huis. “Mag ik u wat vragen?

“Natuurlijk” zegt mevrouw Pietersen.

“Hoe komt het dat bij u wel regelmatig bezoek is en bij mijn opa minder? Ik vind het zelf ook moeilijk. Hij klaagt vaak en mijn verhalen interesseren hem niet echt. Bij u is dat anders.”

Hoe gaat deze droom verder?

2099

Het is 2099. Het is heel donker, er is geen licht. Plotseling is daar Jezus en hij brengt het licht mee, een licht zoals we dat nog nooit gezien hebben op aarde. De hele aarde komt in een stralend wit licht te staan. Jezus kijkt waar de gelovigen zijn en vindt overal op aarde mensen die geloven in God en in hem. Daarbij kijkt hij niet alleen naar wat je gelooft, maar ook wat je gedaan hebt voor anderen. Stuk voor stuk spreekt hij met mensen en vraagt hij hoe ze in het leven staan en wat ze belangrijk vinden. Gelovig zijn betekent namelijk jezelf dienstbaar opstellen ten behoeve van de mensheid. 

Hoe gaat deze droom verder?

Pinksterfestival 2030

Honderden mensen lopen rond op de Kerkbrink in Hilversum op maandag 10 juni 2030. Het geluid van muziek vermengt zich met de flarden van gesprekken. Af en toe schateren de aanwezige kinderen van de lach om het toneelstuk wat wordt opgevoerd op het bordes van het museum.  

Hoe gaat deze droom verder?

 

Ontmoetingsplek voor buurten en wijken

De kerken staan beter in verbinding met de buurt. Juist vanwege het feit dat de kerk ook voor andere doeleinden gebruikt wordt is het een ontmoetingsplek geworden in de verschillende buurten en wijken. Het christelijk geloof wordt daarbij praktisch vormgegeven: een luisterend oor bieden voor mensen die daar behoefte aan hebben, hulpacties voor initiatieven dichtbij en ver weg worden vanuit de kerk georganiseerd en bekend gemaakt in de buurt zodat ook buurtbewoners kunnen deelnemen. Meer dan ooit is er in verschillende kerken ook aandacht voor bezinning. In sommige kerken worden meditaties georganiseerd en is er een ruimte waar je je even terug kunt trekken, een kaarsje op kunt steken voor iemand, even uit de hectiek van alledag kunt ontsnappen. In elke kerk wordt veel muziek gemaakt.

Droom verder

Kerkbrink Alive

De zon staat helder aan de hemel boven de Kerkbrink midden in Hilversum op zaterdag 25 mei 2030. De warmte van de stralen is voelbaar op het grote terras. Het is gezellig druk met mensen die wat zitten te drinken en te praten. Verschillende stalletjes met zelfgemaakte spullen om te verkopen voor een goed doel. Twee jongeren proberen luid aandacht te vragen voor hun reis naar Oeganda. Ik ben net in Hilversum komen wonen met mijn vrouw en kinderen en zit aan een tafeltje met Jan. Hij is begin zeventig.
Een groep kinderen komt al dansend en zingend uit één van de gebouwen. Mijn jongste dochter danst op ons af en blijkt hem te kennen “Dag, Jan, ben jij er morgen ook weer?”

Waar gaat deze droom naar toe?

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.