Driekoningenlunch voor kerk en buurt

Op Driekoningen, maandag 6 januari, staan de deuren van de Bethlehemkerk en de Morgenster open. Een Driekoningenlunch voor kerk en buurt staat op het punt van beginnen. Een korte impressie van deze twee prachtige initiatieven.

De Morgenster

Met dank aan veel goede tips vanuit de initiatiefnemers uit de Bethlehemkerk kunnen we ook in Hilversum Noord/Oost een mooie lunch aanbieden voor 45 gasten.

Terwijl Peter Hartman mooi pianospel op de achtergrond laat horen, druppelen de gasten aan het eind van ochtend binnen. Gastvrouwen mengen zich bij de tafels waaraan in totaal zeven statushouders zitten. Overal worden nieuwe contacten gelegd. Joke Verrij, die hier beroemd is om haar buurtmaaltijden, draait haar hand niet om voor een warme lunch met courgettesoep, salade, brood, fruitsalade en taart toe.

In die taart zitten vier bonen. Een traditie op Driekoningen. De gelukkigen spreken hardop een wens: ‘Vrede in de wereld’, ‘gezondheid voor iedereen’, ‘omzien naar elkaar in Hilversum’, ‘geven, delen, ontvangen’. Deze laatste wens is ontleend aan de preek van ds. Heleen Weimar de dag ervoor.

Ds. Erik van Halsema vertelt over de betekenis van de Drie Koningen en verwijst naar de betekenis van de drie geschenken van de wijzen.

Iemand van de gemeente Hilversum is aangeschoven. Ze is aangenaam verrast, wat een hartverwarmende ontmoeting voor mensen uit de buurt. Wij zijn de gemeente dankbaar voor de subsidie, want mede daardoor hebben we deze Driekoningenlunch gereserveerd. Volgend jaar weer? Absoluut!

Bethlehemkerk

De vele vrijwilligers transformeren de kerkzaal in een sfeervolle lunchroom voor ruim 80 personen. Vanaf 11.30 uur druppelen de gasten, buurtbewoners, statushouders, wijkregisseur en gemeenteleden binnen.

Vanuit de lunchroom klinkt het pianospel van Johannes Zwart. Een warme uitnodiging aan iedereen om ergens neer te strijken. Na het welkomstwoord laat iedereen zich de vegetarische soep van Coby Verschoof goed smaken. Iedereen geniet van de broodmaaltijd met heerlijke warme groentekroket uit Kerkelanden.

Adnan Alhamwi verrast met een prachtige afbeelding van de verlamde man die bij Jezus komt. Jezus geneest hem. Hij pakt zijn bed op en wandelt zelf verder. Het origineel is rond 235 na Christus geschilderd op de muur van de huiskerk van  Dura-Europos in Syrië. Het herinnert Adnan aan zijn thuisland Syrië. In De Lichtbron zoeken we een passende plek voor deze plaat. Ds. Heleen Weimar leest het mooie verhaal over de vierde wijze, Artaban uit Perzië.

We sluiten af met thee, koffie en zelfgebakken cake. In de cakes zijn bonen meegebakken. Volgens de traditie mogen de gelukkige vinders als koningen optreden en een wens voor het nieuwe jaar uitspreken. Een koningin en koning geboren in Iran, onderdeel van Perzië, spreken een prachtige wens uit ‘voor vrede in de wereld’ en ‘lief zijn voor elkaar en elkaar echt zien’.

Bij het weggaan ontvangen de gasten twee bloembollen met de uitnodigende tekst: Zaai mee aan een vrolijke buurt. Zo verspreiden we met elkaar de fijne sfeer uit de Bethlehemkerk over heel Hilversum.

Ds. Heleen Weimar vertelt over de vierde wijze, Artaban uit Perzië in de Bethlehemkerk. Het sfeerbeeld boven is gemaakt in de wijkzaal van De Morgenster.

De organisatoren van beide lunches zijn heel dankbaar. Samen met de vele vrijwilligers zijn twee prachtige en gezellige lunches voor kerk en buurt georganiseerd.

Bonny, Eveline, Hanneke, Joke, Rob en Marijke

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.