‘De PgH zal kleiner zijn maar niet minder van kwaliteit’

‘De PgH zal kleiner zijn maar niet minder van kwaliteit.’ Dit zegt Jan de Leede in Kerkbrink van 18 maart. In het blad van de Protestantse gemeente Hilversum beschrijft de voorzitter van de Algemene kerkenraad hoe straks de besluitvorming over een vernieuwde PgH eruit ziet en wat daarbij naar zijn opvatting van belang is. De Leede: ‘We naderen de ontknoping. Stap voor stap komt de vergadering van eind april van de Algemene kerkenraad dichterbij waarin we een voorgenomen besluit nemen over PgH2024.’

Voorbij eigen belangen

Volgens De Leede heeft de Algemene kerkenraad een ‘grote verantwoordelijkheid’. ‘We zullen daarbij voorbij onze eigen belangen het gemeenschappelijke belang in het oog houden. Ik zie een breed gedragen besef dat we ons niet meer verschuilen achter de gedachte dat we het alleen als zelfstandige wijk wel zullen redden. In de nieuwjaarstoespraak heb ik voor mezelf een zestal uitgangspunten geformuleerd die ik nog steeds belangrijk vind:

  1. We gaan voor het beste voorstel, niet meteen voor het goedkoopste.
  2. We gaan voor het voorstel met het grootste draagvlak.
  3. We gaan voor het voorstel dat eerlijk is voor iedereen, het kan niet zo zijn dat een paar wijken het ‘vuile werk’ moeten doen en dat de andere wijken rustig kunnen blijven zitten.
  4. We gaan voor het voorstel dat robuust en duurzaam is, dat wil zeggen, dat we niet elke 2-3 jaar in zo’n proces zitten om met elkaar te praten over het sluiten van gebouwen en/of afbouwen van formatie e.d., met andere woorden, geen zaagtandmodel.
  5. We gaan voor het voorstel waarbij de kerk in heel Hilversum zichtbaar present is en blijft in alle wijken.
  6. We gaan voor zorgvuldigheid, ook in de afspraken en arbeidsvoorwaarden van onze professionele krachten.’

Bidden om de Geest

En De Leede besluit zijn bijdrage met ‘Laat ik daar een zevende uitgangspunt aan toevoegen: in het gezamenlijk bidden om de Geest mogen we in alle eenvoud ervan uit gaan dat we het juiste besluit gaan nemen.’

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.