‘De kerken komen zelf in actie’

foto: Present Hilversum

‘Wij hoeven de kerken niet te bellen. Ze komen zelf in actie. In de kerken zit een waardenbron die mensen aanzet om iets te doen voor een ander’. Aan het woord is Gerhard van den Top, burgemeester van Hilversum. Hij zegt dit in de laatste editie van het PgH-magazine Kerkbrink.

Van den Top verwijst met deze uitspraak onder meer naar de opvang van vluchtelingen in Hilversum, en in het bijzonder de mensen die de oorlog in Oekraïne moesten ontvluchten. De burgemeester ervaart dat kerken ‘meer kunnen zijn dan alleen een plek waar de kerkgemeenschap samenkomt.’

600 jaar Hilversum

Komend jaar viert Hilversum haar 600-jarig bestaan, iets wat de kerken in Hilversum al eerder deden. De gemeente wil een feestelijk jaar voor, door en met alle Hilversummers. Het thema is ‘bubbelbreker’. Van den Top: ‘Het is een aansporing om contact te leggen met mensen die je nog niet kent. Het gaat mij erom dat je nieuwsgierig die andere bubbel binnenstapt. Dat is helemaal niet zo makkelijk, want we zijn van nature geneigd om te vertellen wat we ervan vinden in plaats van te vragen. Als je oprecht open staat voor die ander, dan ben je uit je bubbel gebroken.

Klik hier voor het gehele interview.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.