29 nov: De geheime gever, rituelen rondom Sinterklaas

Het Sinterklaasfeest wordt gevierd op 5 december, de avond voor de sterfdag van Nicolaas van Myra. Deze bisschop leefde eind derde begin vierde eeuw en is vooral bekend om zijn anonieme goede daden voor armen en kinderen. Welke rituelen zijn er rond Sinterklaas, wat is de betekenis van het geven en ontvangen, de humor in gedichten en surprises? De laatste jaren is er de nodige discussie rond Piet, de hulp van Sinterklaas. Kun je de rituelen en gebruiken veranderen?

Sinterklaaskenner

Frits Booy, publicist en sinterklaaskenner, gaat op deze vragen in op woensdag 29 november in het Zincafé. Booy is pleitbezorger van het sinterklaasfeest vanwege het waardevolle cultuurhistorische, sociale en creatieve karakter ervan. Hij is bestuurslid van de stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité en mede-auteur van Sint Nicolaas van A tot Z. Hij schreef artikelen over sinterklaasletters, -gedichten en -surprises. Ook publiceerde hij een monografie over Zwarte Piet: Op zoek naar Zwarte Piet. Tot zijn boekenverzameling horen 150 Sinterklaasboeken.

Bibliotheek Hilversum

Het Zincafé Hilversum heeft dit seizoen verschillende avonden geprogrammeerd over de kracht van rituelen. De avonden zijn van 20.00 -22.00 uur in de Bibliotheek Hilversum ‘s-Gravelandseweg 55, 1217 EH Hilversum. Na de lezing is er de mogelijkheid van een nagesprek. Entree: €5,- inclusief een consumptie.
ZinCafé Hilversum is een initiatief van de Protestantse gemeente Hilversum in samenwerking met de Bibliotheek Hilversum en de Raad van Kerken Hilversum. Klik hier voor de website van het Zincafé.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.