Daniël Verbeeke reisgenoot van jongeren

Jongerenwerker Daniël Verbeeke verruilt de jongeren uit de Grote Kerk voor studenten in Amsterdam. Of beter, hij gaat zich meer richten op het werk voor IFES-Nederland in Amsterdam. Na drie jaar Hilversum is het tijd voor een focus op het werk in Amsterdam.

Gerespecteerd

Terugkijkend zou hij het werk leerzaam en uitdagend vinden. “Het was voor mij een leerzame periode. Ik ben zelf geen lid van de gemeente, maar mocht toch het jeugdwerk vormgeven”, vertelt hij, “Ik heb samen met super goeie vrijwilligers mogen meebouwen aan de gemeente en in het bijzonder er kunnen zijn voor de jongeren”.

De tweewekelijkse catechisatieavonden met tieners waren voor Daniël het hoogtepunt van zijn werk. “Enerzijds is het de plek waar gezelligheid belangrijk is, een plek waar iedereen zich welkom voelt en gerespecteerd voelt. Anderzijds gaat het echt ergens over, spreken over het christelijk geloof. Je krijgt geestelijk voedsel mee”.

In de catechisatie volgen ze de leerlijn van de HGJB. Daniël Verbeeke: “We gebruiken de leerlijn wat vrijer. De jongeren krijgen de ruimte om zelf na te denken, hun eigen antwoord te formuleren. Van daaruit bewegen we, als leiding, weer terug naar de leerlijn”.

Uitdagend

De periode is uitdagend geweest. Wat hebben jongeren nodig? “Het is belangrijk dat de kerk een veilige plek biedt, een thuisbasis is voor de jongeren. Een ruimte waar je jezelf mag ontdekken in het licht van Gods woorden”, vertelt hij, “Wat betekent het om christen te zijn? Hoe ga je om met een terugloop in aantallen bij activiteiten? Wat is een koers die je kan gaan als kerk die voor alle generaties ruimte biedt? Dit zijn uitdagende vragen waar geen vlugge antwoorden op zijn.” Daniël heeft ervan genoten om mee te werken aan projecten die hier antwoorden op zochten. Bijvoorbeeld de pioneersdiensten van Kanaal7 en in het PgH2024-proces.

Verdiepend geloof

Daniël is al actief bij de christelijke studentenbeweging IFES en gaat zich daar nu volledig op richten. De studententijd is echt een bijzondere periode in het leven van jongeren. Nieuwe vragen komen op hun pad. Ze hebben het geloof in de meeste gevallen van thuis meegekregen, maar wat willen ze er zelf mee? “De studententijd kan ontwrichtend werken. Ik probeer vragen te stellen die helpend zijn voor henzelf. Mijn rol wordt vaak omschreven als dat van een kritisch reisgenoot”, aldus Daniël. Hij refereert daarbij aan de gevolgen van een studiekeus. Wat betekent het als je economie studeert? Ga je voor de hoogste winst? Wat betekent dat dan? Iedere keus roept ook nieuwe vragen op.

Kiezen voor zwakheid

De groep van de Grote Kerk laat hij los. Zijn wens voor de jongeren is dat zij blijvend een thuisplek zullen vinden in de Grote Kerk. “Thuis is een mooi beeld. Je leeft er samen en houdt rekening met elkaar. Een plek waar ze hopelijk met vreugde het geloof zullen beleven.” Een makkelijke weg kiezen ze niet als ze voor het christelijk geloof kiezen. “Het christelijke geloof gaat over sterven en weer opstaan, zoals Jezus dat deed. Dat is de paradox van het christelijk geloof: Gods genade het grootste in zwakheid. Juist daar zit zoveel hoop in en de kerk is een thuisplek waar je deze hoop mag ontdekken”, besluit Daniël Verbeeke.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.