Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum roept kerken op om ‘het gesprek tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden te faciliteren’. Dat deed hij 3 december bij de herdenking van de brand die 50 jaar geleden de Grote Kerk in Hilversum verwoestte.
Broertjes noemde in zijn toespraak ‘de angst voor polarisatie reëel’. ‘Wij moeten waken voor individualisering en mogelijke eenzaamheid’, voortvloeiend uit verharde tegenstellingen van dit moment. ‘Ik doe een oproep aan iedereen om elkaar te respecteren. Ik hoop op een samenleving die draait op onderling vertrouwen en liefde voor elkaar, op insluiting en niet op uitsluiting. Laten we leren van de kerk. Dat is een goed voorbeeld voor ons allen. Laat die het gesprek faciliteren tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Dat zou mijn diepe wens zijn’, aldus de burgemeester.
Godshuis en gebouw voor zinzoekers
Eerder die avond sprak Jan de Leede, voorzitter van de Protestantse gemeente Hilversum. Ook hij ziet hierin een rol voor de kerken. Sprekend over de Grote Kerk: ‘Het maatschappelijk debat kan hier op deze plek plaatsvinden. De kerk waar een tegengeluid kan klinken in een dolgedraaide samenleving.’
De Leede noemde ‘de functie van godshuis’ als de belangrijkste van een kerkgebouw. ‘De plaats waar gelovigen samenkomen. Al generaties lang. Daarom is de herbouw van de Grote Kerk ook belangrijk geweest.’ Daarnaast ziet De Leede ‘de kerk als een plek waar andere zinzoekers hun plek innemen. Stilte zoeken, troost bieden. Misschien niet op zondagmorgen, maar wel op andere momenten in de week. Het vergt moed en wijsheid om het gebouw ook ten dienste te laten zijn van de zinzoekers van onze tijd, onze eigen Hilversumse samenleving.’
Meest unieke gebouw van Hilversum
Historicus Pieter Hoogenraad noemde de Grote Kerk het meest unieke gebouw van Hilversum. ‘Hilversum kent prachtige gebouwen maar er zijn weinig gebouwen in de Westerse wereld die zo vaak beschadigd, verwoest of verbrand zijn en vervolgens zijn opgebouwd. In 1505, 1585, 1629, 1725, 1766 en ten slotte in 1971 sloeg het noodlot toe. Spanjaarden, Kroaten, Fransen, Duitsers en zelfs Geldersen hebben zich aan de Grote Kerk vergrepen.’ Vervolgens schetste hij hoe Hilversummers telkens weer de Grote Kerk wisten te herbouwen.
Johan van Dongen, voorzitter van de wijkkerkenraad van de Grote Kerk, dankte de sprekers voor ‘hun waardevolle bijdragen’ in een vanwege coronamaatregelen vrijwel lege kerk. Hij sprak de hoop uit dat op een later moment de brand en de wederopbouw van de kerk herdacht kunnen worden door de gehele wijkgemeente.
Terugzien en documentaire
De herdenkingsbijeenkomst van 3 december in de Grote Kerk is hier terug te zien. De lokale zender NH Gooi zond eveneens de bijeenkomst uit alsook een documentaire over de brand van 50 jaar geleden. Klik daarvoor hier. Klik hier voor de bijdrage van Jan de Leede.