Op de dag van de herdenking van de brand die de Grote Kerk in 1971 verwoestte, ontving de Grote Kerk uit handen van pastoor Jules Dresmé een bijzonder geschenk. Hij overhandigde op 3 december een originele tekening uit 1766 van Willem Writs. De tekening toont de ‘Ruïne van de KERK en het RECHTHUIS te HILVERSUM na den brand 1766’. Dresmé is pastoor van de rooms-katholieke Sint-Vitusparochie in Hilversum.
Oudste gebouw van Hilversum
Deze unieke tekening hing tot voor kort in de Sint-Vituskerk. Op de tekening is het theehuisje naast de kerk goed te zien. Dit was na de grote brand van 1766 intact gebleven, en werd daarom tijdelijk de vergaderplaats van schout en schepenen. Het is het oudste gebouwtje van Hilversum, en staat nog steeds op dezelfde plek. Ook zijn de muur rondom de kerk en de twee pilaren voor de kerk goed te zien, met op de pilaren twee stenen leeuwtjes. Deze muur en de pilaren zijn voor 1860 afgebroken. Een van deze leeuwtjes is bewaard gebleven, en is na de nodige omzwervingen voor de huidige tentoonstelling weer teruggekeerd in de Grote Kerk – na meer dan 160 jaar.
Tentoonstelling
Pastoor Dresmé gaf aan de herdenking van de brand van 1971 een goede gelegenheid te vinden om de tekening te schenken aan de Grote Kerk, en onderstreepte de goede band die de kerken onderling hebben. De Grote Kerk is gebouwd op de plaats van de Sint Vituskapel, de eerste kerk in het Middeleeuwse Hilversum.
Richard Hoff nam de tekening namens de Grote Kerk in ontvangst. Hoff, een van de mensen achter de herdenking van de de brand, markeerde dit als een ‘bijzonder moment’. Hij noemde ‘het gebaar van de Sint-Vitusparochie veelzeggend’. De prent is direct opgenomen in de tentoonstelling en krijgt binnenkort een passende vaste plek in de Grote Kerk.