Besluit bestuursvorm PgH uitgesteld

In juni besloot de Algemene kerkenraad om in november te besluiten over de toekomstige bestuursvorm van de Protestantse gemeente Hilversum (PgH). De bestuursvorm vormt een onderdeel van PgH2024, het proces dat bedoeld is om te komen tot een vitalere protestantse geloofsgemeenschap in Hilversum. Voorzien was dat de bestuursvorm zou ingaan op 1 januari 2024.

Geen eenduidig advies

Op maandag 27 november kwam de Algemene kerkenraad bijeen. In deze vergadering werd duidelijk dat de Kerkenraad nog niet klaar is voor een besluit over de bestuursvorm. Het besluit is uitgesteld tot de aanstaande februarivergadering. Het uitstel komt voort uit de wens om meer tijd te nemen voor het doordenken van de consequenties die voortvloeien uit de rapportage van de Werkgroep bestuur. Het blijkt namelijk dat de door de Algemene kerkenraad ingestelde werkgroep niet tot een eenduidig advies kon komen.

Eenwording schuift ook op

In een brief aan de wijkkerkenraden en het kernteam van Vitamine G schrijven Jan de Leede en Ina Buist, preses en scriba van de Algemene kerkenraad: ‘Het opschuiven van een besluit over de bestuursvorm betekent dat de formele samenvoeging van de wijkgemeenten Bethlehemkerk, De Morgenster en Regenboogkerk ook opschuift. Het betekent níet dat het proces van eenwording van deze drie wijkgemeenten wordt vertraagd. In de vergadering van 27 november jl. gaven de leden afkomstig uit deze drie wijkgemeenten aan dat de voorbereidingen op de eenwording doorgaan zoals eerder gepland.’

Samenstelling Algemene kerkenraad

Verder schrijven zij: ‘Evenmin heeft het opschuiven van het besluit gevolgen voor de planning van de werkzaamheden van de Werkgroep gebouwen. Deze werkgroep verwacht in april 2024 haar advies aan de Algemene kerkenraad voor te leggen. Opschuiven van het besluit inzake de bestuursvorm betekent wel dat de samenstelling van de Algemene kerkenraad tot en met de februarivergadering van 2024 onveranderd blijft.’

De Leede en Buist zeggen het ‘aan de ene kant jammer te vinden dat er nog geen besluit over de bestuursvorm genomen is kunnen worden.’ Aan de andere kant, zo vinden zij, ‘is het goed om hiervoor voldoende tijd met elkaar te nemen nu blijkt dat er geen eenduidig advies vanuit de zes geloofsgemeenschappen is gekomen’. De rapportage van de Werkgroep bestuur is op te vragen bij de scriba van de Algemene kerkenraad via scriba@pknhilversum.nl.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.