Begroting PgH 2023 ziet er niet goed uit

In zijn voorwoord is penningmeester Robert den Toom duidelijk: ‘De begroting 2023 van de Protestantse gemeente Hilversum ziet er niet goed uit.’ Hij schrijft: ‘Het operationele resultaat zal naar verwachting oplopen tot 570.000 euro negatief.’ De Algemene kerkenraad heeft afgelopen maandag de begroting voorlopig vastgesteld. Leden kunnen nog op de begroting reageren tot 10 december aanstaande.

Aflopende contracten energie

Den Toom: ‘De belangrijkste reden voor het oplopende verlies zijn de verviervoudigde tarieven voor energie. In december 2022 lopen de contracten af en het is niet aannemelijk dat de prijzen voor gas en elektra op korte termijn weer op een enigszins acceptabel niveau terecht zullen komen. De wijken zijn inmiddels gevraagd om de thermostaten lager te zetten. Ook moeten wij in verband met de inflatie rekening houden met 5% + 4% loonkostenstijging voor 2022 resp. 2023.’

In de begroting zijn de opbrengsten en de kosten verwerkt van de voormalige Gereformeerde Kerk in Loosdrecht. Deze geloofsgemeenschap is afgelopen najaar deel gaan uitmaken van de PgH en heeft onderdak gevonden in de Bethlehemkerk.

Spoedig herstructureren

De penningmeester schrijft dat ‘afgezien van voorgenomen toekomstige beslissingen over de structuur van de PgH de Algemene Kerkenraad in dit stadium nog niet naar overige besparingsmogelijkheden wenst te kijken. Wel is besloten om toekomstige beslissingen over de structuur versneld in te gaan voeren, al per 2024 in plaats van 2025. Het blijft gezien de grote te verwachten verliezen zaak dat er zo spoedig mogelijk geherstructureerd gaat worden.’

Klik hier voor de volledige begroting. Opmerkingen over de begroting kunnen worden ingediend bij het Kerkelijk bureau via dit emailadres.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.