Band Protestantse Kerk met Oekraïne

Geloof speelt al eeuwenlang een grote rol in Oekraïne. Ongeveer zeventig procent van de bevolking noemt zichzelf christelijk, daarnaast is er een brede schakering van andere religies in het land. 

De website van de Protestantse kerk Nederland (PKN) biedt een overzicht van de kerkelijke kaart in deze verdrietige dagen van oorlog en strijd. Onder meer is er te lezen over de recente afscheiding van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het Moskou-Patriarchaat. Klik daarvoor hier.

Band

De Protestantse Kerk in Nederland heeft langs verschillende lijnen contact met de kerken in Oekraïne. Kerk in Actie werkt met diverse partners in Oekraïne samen. Via de partnerorganisatie Lviv Education Foundation (LEF) – jongerenorganisatie van de Grieks-Katholieke Kerk) – versterkt de PKN al jaren lokale kerken in het ontwikkelen van sociale initiatieven ten bate van lokale gemeenschappen. Tijdens de eerste week van de oorlog bleek LEF al direct een belangrijk kanaal om informatie te krijgen en om noodhulp te kunnen bieden. 

Meeleven met Oekraïne

Via de gemeenschap van protestantse kerken in Europa is in de afgelopen weken intensief contact geweest om te kijken op welke wijze er meegeleefd kon worden in de oplopende spanningen in Europa. Aanvankelijk betekende dat dat er videogesprekken gehouden werden. Inmiddels is het meeleven in pastorale zin aangevuld met substantiële concrete hulp: noodhulp in Oekraïne en hulp aan vluchtelingen onderweg, zowel binnen Oekraïne als in de omringende landen. 

Voor alle noodhulp die nu nodig is, werkt Kerk in Actie met partner Lviv Education Foundation (LEF) samen met het wereldwijde kerkelijke netwerk van ACT Alliance (Action by Churches Together) dat meer dan honderd kerken in Oekraïne ondersteunt. 

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.