Annemieke Parmentier pastoraal assistent Oud-katholieke parochie

Vanaf 18 juli heeft de Oud-katholieke parochie St. Vitus aan het Melkpad twee nieuwe pastores: priester Marieke Ridder en pastoraal assistent dominee Annemieke Parmentier. Het is voor het eerst dat een dominee uit de Protestantse kerk aan de slag gaat in een Oud-katholieke parochie.

Annemieke Parmentier is lid van en actief in de wijkgemeente De Morgenster. Als gastpredikant gaat zij regelmatig voor in diensten van wijkgemeenten binnen de Protestantse gemeente Hilversum. Desgevraagd laat zij weten zoveel mogelijk haar taken binnen de PgH te willen voortzetten maar zal nu uiteraard minder vaak aan kerkdiensten van de PgH deelnemen.

Oecumene

In het persbericht van de St Vitusparochie staat te lezen: ‘Het duurde lang voordat de nieuwe pastorale formatie rond was, nadat de vorige pastoor, Victor Scheijde, na twee jaar dienst een functie buiten de kerk had aangenomen. De Oud-katholieke Kerk is in Nederland een klein kerkgenootschap en pastoors zijn er niet in overvloed. Toch is dit niet alleen een noodoplossing, benadrukken beide pastores, maar juist een ideale kans om de Hilversumse oecumene (samenwerking tussen verschillende kerken) meer gezicht te geven.’

Twee jaar

Marieke Ridder wordt parttime de waarnemend pastoor van de parochie, naast haar werk als geestelijk verzorger in ziekenhuis Tergooi. Haar aanstelling geldt voor een periode van minimaal twee jaar voor één dag per week. Voor anderhalve dag per week wordt ze daarbij geassisteerd door de protestantse emeritus-predikant Annemieke Parmentier die eerder werkte in verschillende PKN-gemeenten in het Gooi, voor het IKON pastoraat en als geestelijk verzorger in Amaris Gooizicht. De aanstelling van Annemieke is voor maximaal twee jaar.

Buurt- en opbouwwerker

Naast hen beiden wordt nog gezocht naar iemand die de parochie kan vertegenwoordigen naar buiten toe: een buurt- en opbouwwerker, die vorm geeft aan de grote wens van de St. Vitusparochie om meer midden in de Hilversumse samenleving te staan. Met dit drietal wordt de traditionele functie van pastoor feitelijk vertegenwoordigd door drie, elkaar aanvullende personen.

De verbintenis van de beide pastores vindt plaats tijdens een feestelijke eucharistieviering op 18 juli. De aartsbisschop van Utrecht van de Oud-katholieke Kerk gaat in de viering voor.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.