2019 – 2020 Rondom Jezus

Korte terugblik op het eerste gezamenlijke jaarthema van de Protestantse gemeente Hilversum 2019 – 2020

Met ‘Rondom Jezus’ heeft de Protestantse gemeente te Hilversum voor de eerste keer een gezamenlijk jaarthema opgezet. Van september 2019 tot en met juni 2020 is gepreekt over Jezus, zijn cursussen opgezet en gespreksgroepen gevormd. Een korte terugblik waarbij corona veel activiteiten heeft beïnvloed.

Prekenserie

Een serie kerkdiensten rond de ‘Ik ben-woorden van Jezus’. Een tweede prekenserie heeft de zeven laatste uitspraken van Jezus behandeld. De zogenoemde ‘Kruiswoorden van Jezus’. Onder de titel ‘Radicale Woorden’ is tot slot zevenmaal gepreekt over de zogenoemde radicale woorden van Jezus.

In de gezamenlijke prekenserie preekten de predikanten niet alleen in hun eigen wijkgemeente, maar ook in een andere wijkgemeente van onze Protestantse gemeente. Een mooie kennismaking en uitwisseling tussen predikanten en wijkgemeenten.

Cursus

De vier essentiële aspecten van Jezus Christus zijn besproken in de cursus ‘Vier facetten van de diamant’. Het zijn de drie klassieke ambten: profeet, priester en koning. En tot slot spreken ds. Jurjen Zeilstra en ds. Wim Moehn over het martelaarschap.

‘Marcus: Oudste evangelie over wonderman Jezus’. Jules Dresmé (pastoor Rooms-Katholieke Vitus) en Erik van Halsema (dominee De Morgenster) en Marcel Poorthuis (hoogleraar dialoog tussen de godsdiensten in Tilburg ) nemen mensen mee in de geschiedenis van het Bijbelboek Marcus. De vraag ‘En wie ben ik volgens jullie?’ uit Marcus 8:27 daagt iedereen uit om een eigen antwoord te geven.

Bijbelcafé: Jezus buiten de kerk

Jezus is buiten de kerk alom aanwezig. In literatuur, klassieke muziek, poëzie, popmuziek. Het komt allemaal voorbij in het Bijbelcafé ‘Jezus buiten de kerk’. Denk aan het boek ‘Het Koninkrijk Gods is in u’ van Lev Tolstoj of het lied ‘Jesus Walks’ van Kanye West. In de klassieke muziek en beeldende kunsten komen we veel voorbeelden tegen. De kerk was eeuwenlang een belangrijke opdrachtgever voor kunstenaars.

Het Bijbelcafé is een samenwerking met de Openbare Bibliotheek. Na een lezing is er ruimte voor discussie.

Leesclub

Welk beeld van Jezus schetsen de evangeliën ons? Hoe plaatste Jezus zichzelf binnen de komst van het Koninkrijk van God? En hoe kunnen wij in ons eigen handelen laten zien dat we ons ‘Rondom Jezus’ willen bevinden?

In de leesclub ‘Gewoon Jezus’ naar het boek van Tom Wright zijn deze vragen bediscussieerd. Wright ziet Jezus als een profeet van Godswege wiens hele optreden na zijn doop in de Jordaan erop gericht was om een nieuwe exodus te bewerkstelligen, waarin hemel en aarde elkaar zouden kunnen raken. Hierbij plaatst Wright Jezus enerzijds uitdrukkelijk in zijn eigen tijd, laat aan de andere kant steeds zien hoe deze nieuwe exodus tot op vandaag door kan werken.

Filmserie

De filmserie ‘Film en religie’ is door corona helaas onderbroken. Op de filmladder stonden onder meer ‘The two popes’, ‘A hidden life’ en ‘The name of the rose’. Sinds enkel jaren is er een samenwerking tussen de Regenboogkerk, Oud-katholieke St. Vitus en het filmtheater Hilversum. In de veertigdagentijd draaien films met een religieus karakter of thema.

Deel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.